image/svg+xml

1965 - Top of Flop in Zwolle

Verhaal

1965 - Top of Flop in Zwolle

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00338_1.jpg

Op 10 augustus 1965 wordt in de Buitensociëteit in Zwolle de laatste uitzending opgenomen van het populaire televisieprogramma Top of Flop. Op het station arriveert ’s avonds een extra trein met Amsterdamse tieners die de opnames komen bijwonen.

Presentator en diskjockey Herman Stok draait onderweg plaatjes op een ‘Discobal’. De opkomst van een nieuwe jeugdcultuur gaat gepaard met eigen muziek, eigen radioshows, een eigen mode, eigen films en eigen uitgaansgelegenheden. Jongeren zetten zich door hun leefstijl, kleding en haardracht af tegen de gevestigde normen en waarden. Het gezag verliest zijn vanzelfsprekendheid. Om de jongelui van de straat te houden en hun activiteiten te kanaliseren roepen kerkelijke en algemene organisaties clubhuizen in het leven. Buiten het officiële jeugdwerk bieden ook beatshows, happenings, concerten en bar-dancings eigentijdse verpozing aan teenagers.

*Titelfoto: De trein met 'Discobal' staat in Amsterdam klaar voor vertrek. (foto: Kroon. Nationaal Archief, collectie Anefo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Muziek Overijssel, Jongerencultuur, Popmuziek
Periode:1965
Locatie:Salland, Zwolle gemeente
Thema's:Wederopbouw en welvaart (1945-heden), Muziek in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.