image/svg+xml

Jan Tepper: 'Autotrekkers raakten snel aan de kook'

Verhaal

Jan Tepper: 'Autotrekkers raakten snel aan de kook'

Plaatje bij verhaal: 6a_autotrekker1.jpg

'Langzamerhand is de mechanisatie begonnen. Eerst kochten de boeren autotrekkers. Er was een bedrijf in Vroomshoop die bouwde oude auto’s om tot trekkers. Dan werd er een versnellingsbak tussen geprutst. Ze raakten snel aan de kook. Dan moest je een emmertje water uit de wijk halen om de trekker af te koelen.

Mijn vader heeft in 1947 een dieseltrekker gekocht: een Zetor van 15 PK. De andere boeren hadden allemaal nog petroleumtrekkers. Die startten op benzine. Er zit een vergasser op en als die 80 graden is, kun je overschakelen op petroleum. Petroleum was goedkoper dan benzine. De voorlichter zei: “Je moet geen dieseltrekker kopen, want die gaan zo kapot.” Maar er was nooit iets mee aan de hand. Een diesel was veel gemakkelijker. Een petroleumtrekker moest je na het werk weer terugschakelen naar benzine. Anders zat de carburateur vol petroleum. Dan zat je ‘s ochtends te zwoegen om dat ding weer aan de gang te krijgen.

Later heeft mijn vader de Zetor ingeruild voor een Ferguson. Daar zat een hefinrichting op, waar je de ploeg enzo aan kon doen. De Ferguson is nog weer later ingeruild voor een Ford Dexa. Die had een doordraaiende aftak-as. Dat was wat! Dan begon alles direct te draaien als je het aansloot.' 

Trefwoorden:Trekkers, Project Streekcultuur, Bedrijf
Personen:Jan Tepper
Periode:1950-1970
Locatie:Vroomshoop
Thema's:Trekkers

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.