image/svg+xml

Markesteen terug op oude plek in Reggedal

Verhaal

Markesteen terug op oude plek in Reggedal

Plaatje bij verhaal: Wk 26.24 foto 1..jpg

Markesteen terug op oude plek in Reggedal.

 

Maandagmiddag is in het Reggedal een zogenaamde markesteen de Reggepaal herplaatst. De “Stake van Sunte Jorren” zoals de markesteen voor de Reformatie  werd genoemd, is daarmede terug op zijn oude plek aan de oevers van de Regge, tussen Rijssen en Enter. De markesteen heeft eeuwenlang als grenspunt gediend tussen de Marke Rijssen, Enter en de Marke Rectum.

De herplaatsing werd mogelijk gemaakt door een gezamenlijke inspanning van, de Gemeente Wierden, Stichting Historisch Klein Elementen Wierden-Enter, het Platform Markestenen en Markegrenzen en het Twents Reggedal.

Chiel Bolscher was namens de Stichting Twents Reggedal aanwezig bij de onthulling van de markesteen: ”Het is mooi dat er weer iets van cultureel erfgoed een plek heeft gevonden in Het Reggedal. We hebben er een financiële bijdrage geleverd en het is mooi dat de steen ligt aan een wandelroute in een prachtig stuk natuur. Wandelaars kunnen op het informatiebord lezen, wat de geschiedenis is van deze steen”.

Theo Pigge van de Historische Kring Wierden gaf tekst en uitleg over de historie: De Stake van Sunte Jorren werd al in de 14e eeuw genoemd als grenssteen, maar deze steen was al sedert 1816 verdwenen. De naam Sunte Jorren verwijst naar de Sint George ( in het dialect Sunte Jorren) kerk in Almelo, deze kerk had meerdere bezittingen in dit gebied. Sommige markestenen waren van hout en verdwenen door verrotting soms in de natte grond en werden nooit weer teruggevonden. We hebben ook hier gezocht maar niets gevonden. Deze replica is gemaakt van Bentheimer steen. De grenspaal ligt aan het wandelpad dat vanaf de Leijerweerdsdijk is te bereiken met een start op de Wisselmaat aan de Entersestraat.

Het is de bedoeling dat de Stichting Historisch Klein Elementen Wierden-Enter in de komende periode meer markestenen gaat plaatsen in dit gebied. Onder andere de Hesselinksteen aan de Kippershoekweg en de steen op de Steenlaar aan de burgemeestersdijk.

Bron en foto’s : met dank aan Enters Nieuws, website Entersnieuws.nl

 

Foto-onderschrift foto boven. Ria Broeze en Chiel Bolscher onthullen de markesteen.

Foto-onderschrift foto 2. Theo Pigge geeft uitleg over de geschiedenis van de Reggepaal.

Foto-onderschrift foto 3. Het informatiepaneel dat bij de Reggepaal is geplaatst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.