image/svg+xml

Winkeliers Oude Markt

Winkeliers Oude Markt

Omschrijving:Sanering Oude Markt
Verkeershuis
Oude Markt. Het zicht is vanaf de (Oude) Markt op de T-splitsing van de Grotestraat, ter hoogte van het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng. Het raadhuis doet op het moment nog dienst als verkeershuis.

Café-restaurant N. Tijink
Afbraak
Grotestraat. Rechts op de hoek is inmiddels het café-restaurant N. Tijink (v/h Lüdeking) afgebroken aan de Grotestraat 85. De andere winkeliers aan de zuidkant van de Oude Markt volgden spoedig erna, maar ook de winkeliers direct rechts van het afgebroken café aan de Grotestraat, tot aan de Werfstraat.

Kuperus, bedden en matrassen
Afbraak
Oude Markt. Links op de voorgrond staat de winkel van Kuperus, bedden en matrassen aan de Oude Markt 5, die later nog werd afgebroken ten behoeve van de bouw van de HEMA op deze plek.

Verlegging
De Oude Markt die nu nog uitkomt bij de T-splitsing voor het raadhuis, werd naar rechts verlegd, in het verlengde van de Hofstraat, ten behoeve van een vloeiende aansluiting en doorstroming van het verkeer over de Oude Markt, tussen de Wierdensestraat en de Hofstraat. Tevens werd er zo extra ruimte vrijgemaakt voor de bouw van de HEMA en verderop de Gruyter, aan dezelfde kant van de straat.

Café het Botervat
Oude Markt. Direct achter Kuperus, in de hoek, zit café het Botervat, toen nog aan de Oude Markt 3, dat nog net mocht blijven staan. Later werd de adressering Grotestraat 87, na de sanering van Heeringa.

Winkeliers Grotestraat Zuid
Smol Naaimachinehandel
Grotestraat. Rechts van het verkeershuis is nog een gedeelte van het voormalige duo-pand te zien van de voormalige roggebroodbakkerij van J.H. Kuiper ( Kuiper's Roggebroodbakkerij) aan de Grotestraat 82, waar op het moment van de foto Smol naaimachinehandel in zit, waarschijnlijk vanaf, of na de oorlog. Dit pand van 1870 is in 1963 afgebroken.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. Dit gold ook voor het naastgelegen pand van de buurman, Sigarenmagazijn F. Kuiper aan de Grotestraat 84.

Ter Stal
Grotestraat. Later in de tijd zou op deze plaats in een nieuwbouwpand Ter Stal komen aan de Grotestraat 82.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 85
Almelo, Oude Markt 3
Almelo, Oude Markt 5
Identifier:NL-AmlHA_560_01_960
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.