image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Woningen Grotestraat Noord
Grotestraat oude eind

Openbare leeszaal
Grotestraat. De Grotestraat gezien vanaf het zuiden. Geheel links op de voorgrond staat een pand aan de Grotestraat 75, een herenhuis waar later in de tijd omstreeks 1918 - 1966 de eerste bibliotheek met een leeszaal gevestigd werd. Het leeszaalpand doet sinds de begin jaren zeventig dienst als passage Grotestraat-Hagengracht, ter hoogte van het Marktplein. In 1966 opende de bibliotheek aan de Hofstraat, op de hoek van de Hanzelaan.

Goudsmid Brummer
Grotestraat. Het lage pand aan de Grotestraat 71 met de ronde hoekgevel links is van de Goudsmidswinkel van Brummer.

Costershuis
Grotestraat. Twee huizen verder staat het Costershuis aan de Grotestraat 67, waarin vanaf omstreeks 1935 tot 1976 apotheek van den Biggelaar gevestigd was. Daarna kwam Vosman delicatessen erin.

Grotestraat 64
Aan de rechterzijde, net voorbij de twee panden op de voorgrond, begint de steeg Ootmarsgang, die uitkomt in de tegenwoordige steeg de Molenstreng ter hoogte van het Kolkje. Links op de hoek staat een groot dubbelpand aan de Grotestraat 64, waar veel later in de jaren zestig Droste mode zich vestigde.

Hofkeshuis
Grotestraat. Links naast het voornoemde pand aan de Grotestraat 64 staat het Hofkeshuis, aan de Grotestraat 62. Het laatstgenoemde historische pand, met de twee witte schoorstenen, was ooit van de familie Hofkes, een doopsgezinde wijnkopersfamilie. Niers schoenen heeft hier later tot 2011 negentig jaren in het pand gezeten.

De Twentsche Boekhandel Claterbos
Grotestraat. Schuin tegenover het Hofkeshuis staat aan de linkerkant verderop het pand van de Twentsche Boekhandel Claterbos aan de Grotestraat 65, met de zwarte uitbouw op de eerste etage. Hier vestigde zich later de Almelosche Bioscoop. (Rembrandt-Theater). Na de oorlog werd het bioscoop Cinema Palace aan de Grotestraat 65.
Periode:1/1/1910-1/1/1911
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 62
Almelo, Grotestraat 64
Almelo, Grotestraat 65
Almelo, Grotestraat 67
Almelo, Grotestraat 71
Almelo, Grotestraat 75
Almelo, Ootmarsgang
Identifier:NL-AmlHA_560_01_239
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.