image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Openbare leeszaal
Grotestraat Noord. Grotestraat oude eind. Gezien vanaf het zuiden. In het vijfde pand van links, aan de Grotestraat 75, vanaf het hoekpand links op de voorgrond aan de Grotestraat 83 naar de (Oude) Markt, staat het pand waar de toenmalige openbare leeszaal in gevestigd zou worden, of inmiddels zit. Eigenlijk is het de voorloper van de huidige bibliotheek. Het leeszaalpand doet sinds de begin jaren zeventig dienst als passage Grotestraat-Hagengracht, ter hoogte van het Marktplein. Begin jaren zestig verhuisde de leeszaal naar de nieuwbouw aan de Hofstraat, op de hoek van de Hanzelaan.

Goudsmidswinkel Brummer
Grotestraat. In het tweede pand rechts van de leeszaal, t.w. het zeer lage pand met de ronde hoekgevel, zit de goudsmidswinkel van Brummer, rechtsachter de lange man met de pet op de voorgrond in het zwart.

Costerhuis
Grotestraat. Twee huizen verder naar rechts staat het monumentale Costerhuis pand aan de Grotestraat 67, waarin in 1955 apotheek van den Biggelaar zich zou gevestigen. Veel later kwam hier Vosman Delicatessen.

Hofkeshuis
Grotestraat. Aan de rechterkant van de Grotestraat, verder op de achtergrond, direct achter het hoofd van de vrouw in het midden op de voorgrond, zonder hoed, staat het Hofkeshuis, het monumentale pand aan de Grotestraat 62, te herkennen aan het driehoekige frontpuntdakje. Het was ooit van de familie Hofkes, een doopsgezinde wijnkopersfamilie. Niers schoenen heeft hier later tot 2011 negentig jaren in het pand gezeten.

Bioscoop
Schuin tegenover het Hofkeshuis staat het pand aan de Grotestraat 65, waar sinds 1919 een bioscoop-locatie zou worden gevestigd. Daarvoor zat de Twentsche Boekhandel Claterbos hier. In eerste instantie een bioscoop onder de naam Rembrandt-Theater. Na de oorlog werd het bioscoop Cinema Palace aan de Grotestraat 65. Het betreft het pand, gezien vanaf de voornoemde locatie van Brummer en dan het derde pand daar rechts van.
Periode:1/1/1900-1/1/1901
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Historische kring
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 62
Almelo, Grotestraat 65
Almelo, Grotestraat 67
Almelo, Grotestraat 71
Almelo, Grotestraat 75
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Oude Markt
Almelo, Passage
Identifier:NL-AmlHA_530_01_340
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.