image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Grotestraat Zuid. Het zicht is op het begin van de Grotestraat (Zuid), met links achter ons het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng, gezien in de richting van de Hofstraat. Rechts van ons, echter buiten beeld, begint de afslag naar de Oude Markt.

Molenstreng
Op de voorgrond staat de brug over de Molenstreng, het beekje, dat vanaf het Kolkje hier ondergronds verder richting het toenmalige postkantoor (later kantongerecht) liep en daar voorbij weer naar boven kwam, ter hoogte van het marktplein. Eind jaren veertig is de Molenstreng gedempt.

Kuiper's Roggebroodbakkerij
Grotestraat. In het linker gedeelte van het pand op de voorgrond was roggebroodbakker J.H. Kuiper aan de Grotestraat 82 gevestigd, met aan de gevel een bord met de reclame voor 'Kuiper Sun-Ma Roggebrood'. Later vestigde zich hier nog Smol naaimachinehandel, tijdens, of in ieder geval na de oorlog.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. In het rechter gedeelte van het pand, met de lichte voorgevel en de boog in de pui, was sigarenmagazijn F. Kuiper gevestigd aan de Grotestraat 84. Het was een pand van rond 1780, dat 3 geslachten van de familie Kuiper heeft gediend. Ca. 1900 is het oorspronkelijke woonhuis verbouwd tot twee winkelpanden. Ca. 1960 is het verkocht en in 1963 gesloopt. De vader van W. Kuiper, de oom van W. Kuiper en W. Kuiper zelf zijn in dit huis geboren. Huize Kuiper was alom bekend. Veel later in de tijd kwam op deze plek nieuwbouw voor Ter Stal.

Foto Boom
Grotestraat. Aan het eind van deze rij panden links van de straat staat op de hoek van de Hofstraat een laag pand met een dakkapelletje aan de Grotestraat 92. Hier zou direct na de oorlog Foto Boom in komen, omdat zijn oude pand aan de Grotestraat 97 aan de Hagen (Almelose Aa) tijdens de oorlog werd gebombardeerd. Begin jaren zestig verhuisde de winkel opnieuw naar de Grotestraat 78, links naast het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80.

Café-restaurant Lüdeking (later N. Tijink)
Grotestraat. Recht, net buiten beeld, stond café-restaurant Lüdeking (later N. Tijink) aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt, dat begin jaren zestig eveneens gesaneerd werd ten behoeve van de komst van een grootwinkelbedrijf (Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt).

H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Grotestraat.In het hoge pand op de achtergrond met het torentje, met een vermelde naam op het raam van de linker etalage, is H.W. ten Hove Bzn & Co., een handel in ijzer en staal, gevestigd aan de Grotestraat 94. Dit bedrijf zou later verhuizen naar het Marktplein 17a en heeft daar later tot en met de jaren zestig gezeten. Het pand aan de Grotestraat is thans 1956 het kantoor van het Dagblad van het Oosten. Bovenin in het torentje zou een groot boord komen te hangen, waarop de oplage vermeld werd.
Periode:1/1/1915-1/1/1916
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Historische kring
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 85
Almelo, Grotestraat 92
Almelo, Grotestraat 94
Almelo, Hofstraat
Almelo, Werfstraat
Identifier:NL-AmlHA_530_01_237
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.