image/svg+xml

Gleendpaol – weidepaal.

Verhaal

Gleendpaol – weidepaal.

Plaatje bij verhaal: Wk 48.23 foto 1 poal.jpg

 

Gleendpaol – weidepaal.

  • Harrie zag meteen wal dat hee oet den umgeweaiden eken wis wal twintig duftige gleendpöal halen kon en kochen doarum 'n boam op stie. - Harrie had al meteen gezien dat hij uit die omgewaaide eik zeker wel twintig stevige weidepalen kon maken en daarom kocht hij de boom meteen ter plekke.
  • Nen gleendpoal, is nodig om een weiland goed af te rasteren. Heeft die paal ook nog eens de kwaliteit van eiken dan kan men vele jaren vooruit met de afrastering.
  • We kennen in onze streek diverse woorden voor dat afrasteren, op zich ook al weer een woord, al naargelang soms de plaats in Twente en soms ook nog het materiaal voor die afrastering. Werkwoorden in dit verband zijn: gleenden, rikken, vruchten, droaden, ofgazen, umheínen, ofrastern.
  • We willen het nu eens hebben over gleenden. Wie gaat gleenden (met de va-
  • rianten glienden, gleínden) heeft palen en draad nodig. Om bij het laatste te be-
  • ginnen; als men met stroomdraad werkt gaat men iets anders doen als wanneer er prikkeldraad wordt geplaatst. Electrische afrastering heeft aan een glad dröadke al genoeg. Prikkeldraad wordt genoemd: takdroad, peuntdroad of haakdroad.
  • Prikkeldraad, “takkedroad” wordt nu gebruikt om weilanden te omheinen. Voorheen werden weilanden en boerenerven afgeschermd door heggen, om vee te keren.

Maar nu dat gleenden.  Gelindte is het geheel van lindehout dat nodig is om bij.

voorbeeld af te rasteren. Het is een verzamelwoord zoals geraamte, gedierte, gebladerte. Lindenhout is een houtsoort met een taaie bast, sterk en soepel. Het werd vroeger overal voor gebruikt. Ons woord lint (Twents leent, leint, lient) voor een band van enige breedte komt hier vandaan. ln het Oudnoors was lindi een gordel uit lindenbast vervaardigd. De naam voor de linde is in Germaanse landen bijna overal hetzelfde. De Linde is altijd een zeer belangrijke nutsboom geweest. Lindenhout werd speciaal gebruikt voor afrasteren. Palen en planken van lindenhout en snoeren van lindebast waren zeer geschikt voor omheining, dus vandaar het woord gleenden.

Bron: Andre Hottenhuis.

Foto-onderschrift: Een omheining met gekloofde eiken gleendpaoln.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.