image/svg+xml

De beginperiode van SVZW 1948. Uit Grös vretn.

Verhaal

De beginperiode van SVZW 1948. Uit Grös vretn.

Plaatje bij verhaal: Wk 38.23 ledenlijst.jpg

 

De beginperiode van SVZW 1948. Uit Grös vretn.

Het ging er bij SVZW fanatiek aan toe, zo valt uit de diverse staaltjes van mondelinge overlevering op te maken. Van lieverlede namen volwassenen de leiding van de buurtclubs in handen en geleidelijk aan rijpte het idee om een officiële vereniging op te richten. Er was in Wierden al een voetbalclub, maar die speelde op de zondag en velen gevoelden om principiële redenen de behoefte een zaterdagvereniging van de grond te trekken.

Voor velen was het de eerste kennismaking met het spel dat voetbal heet. Zoals voor Joop van der Kolk. Hij wilde bij de voetbalclub, maar het ouderlijk huis was een boerderij buitenaf en daar vond men dat voetballen maar nieuwerwetsigheid. Joop zette zijn zin door, werd twee jaar na de oprichting lid en ging nooit meer weg. Hij kan zich zijn eerste 'optreden' nog voor de geest halen: in een witte blouse met manchetten, een broek van manchester en voetbalschoenen met stalen neuzen. Van der Kolk speelde in het eerste elftal, werd lid van de supportersvereniging, vervolgens algemeen wedstrijdsecretaris, secretaris van het bestuur, initiator van allerlei projecten en vertegenwoordiger namens SVZW in allerlei stichtingen en commissies. Van der Kolk is het vlees geworden visitekaartje van de club geworden.

INITIATIEFNEMERS.

Aan de wieg van de zaterdagvoetbalvereniging stonden echter anderen. Tot de initiatiefnemers behoorden M. Keuken, W. ter Avest en H. Smits. Ze trokken van huis tot huis, ronselden voorbeeldig talenten van de buurtploegjes en kregen gaandeweg ook anderen mee in hun streven een heuse zaterdagclub op te richten, zoals J. en M. Kolkman, W. Mast, A. Reyne, A. Poffers, de broers Mengerink, G. Baurich, P. Bokelman, J. Nijhuis, A. Eikenaar (al snel de eerste en grootste jeugdscout van de club), J.W. ten Brinke (later wethouder namens de toenmalige CHU), K. van der Weerd (chef der lokale politie), H. Meijer en S.J. de Wit. Er werd vele avonden vergaderd, gewikt en gewogen, maar niets zwart op wit gezet. Kennelijk was na ampel beraad de algemene mening dat een nieuwe vereniging haalbare kaart moest zijn. Er werd ter peiling van de belangstelling een contactavond belegd in het toenmalige Gebouw voor Christelijke Belangen tegenover de Nederlands Hervormde Kerk. Dat was in de zomer van 1948 en toen was geluk nog heel gewoon. Het gebouw staat er ook niet meer.

POLITIE.

Tijdens de contactavond bleek dat er voldoende belangstelling was voor een zaterdagvoetbalvereniging. Het is opvallend dat er drie politiemannen aan de wieg van SVZW stonden. Behalve politiechef Klaas van der Weerd waren ook Henk Smits en Ab Reyne bij de plaatselijke hermandad. Van der Weerd bleek een uitstekende organisator en na Wim Mast en Marinus Kolkman, die beiden kortstondig praeses waren, zou Klaas van der Weerd de derde voorzitter van de vereniging worden. Smits en Reyne waren begaafde voetballers, stuwende krachten in het veld. Reyne had in het buurtdorp Nijverdal al eens op een behoorlijk niveau gevoetbald en zou zich in de eerste jaren van SVZW tot een belangrijke steunpilaar van het eerste elftal ontpoppen, een uitgekiende speler. Dat drie politiemannen bij de oprichting van SVZW betrokken waren, toont wellicht aan dat de club nogal gesteld was op orde en op gezag nieuwbakken voetbalclub in Wierden. Afijn, er moest een officiële oprichtingsvergadering worden uitgeschre-

ven en dat gebeurde dus op 23 september 1948 bij De Zwaan. Ook dit gewezen hotel annex feest- en vergaderzaal is inmiddels gesloopt, want de wereld staat niet stil, ook niet in Wierden. In die samenkomst werd Willem Mast gekozen tot voorzitter en het secretariaat kwam net als de clubkas in handen van Piet Bokelman.

Kennelijk viel dat Bokelman zwaar, want al na enkele weken werd Jan Willem ter Avest aangesteld als penningmeester.

LEKKER BEGIN.

Van de eerste officiële ledenvergadering zijn geen notulen overgebleven. Ze moeten wel gemaakt zijn, want ze werden goedgekeurd, maar daarna zijn ze verdwenen. De tweede ledenvergadering vond plaats op 14 november 1950 in café Stortelers, heden café Hek aan de Nijverdalsestraat. Daar is wel een schriftelijke verslaglegging van waaruit blijkt dat er 'slechts 23 stemgerechtigde leden' waren. Er hadden drie elftallen (twee seniorenteams en één juniorenteam) aan de competitie deelgenomen waarvan er twee (het eerste elftal en de A-jeugd) kampioen waren geworden. Voorwaar een lekker begin van de nieuwbakken voetbalclub in Wierden.

De expositie over 75 jaar S.V.Z.W. is tot en met 4 november op woensdag, donderdag en vrijdag te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.  Adres: Appelhofdwarsstraat 2, Wierden.

 

Foto-onderschrift:  De presentielijst van de ledenvergadering in 1950.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.