image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Lichtblauw affiche ter gelegenheid van "75 jaar Winkeliersvereniging Assendorp Vooruit". In het kader van deze mijlpaal werden tal van festiviteiten georganiseerd van 23 tot en met 28 oktober 2000. Op het affiche is een zwart-wit foto afgebeeld van het Dominicanenklooster in de Zwolse wijk Assendorp afgebeeld.
De modernisering van de spoorwegen in de jaren '20 van de vorige eeuw heeft een gunstig effect op het welvaren in Assendorp. De Centrale Werkplaats van de NS ligt tegen Assendorp aan en biedt in 1921 aan zo?n 1100 ?spoorhazen? een goede boterham. Vier jaar na de oprichting van de winkeliersvereniging maakt de beurskrach een abrupt einde aan de gouden jaren. De werkloosheid stijgt en het arbeidsloon daalt gemiddeld met 20%. Maar de grootste ramp moet nog komen. In 1938, midden in de depressie, verhuist de Centrale Werkplaats van de NS naar Tilburg. Assendorp loopt leeg en met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaat de wijk er zienderogen op achteruit.
Na de oorlog wordt de wederopbouw met veel verve ter hand genomen. In 1945 wordt de Wijkvereniging Assendorp opgericht waar veel buurtbewoners lid van worden. De gemeente draagt haar steentje bij en krijgt van de tevreden burgerij in 1950 de Muziektent op het Assendorperplein aangeboden. Ook het winkelbestand profiteert van de groei. In 1953 telt de wijk maarliefst zo?n 360 winkels, een aantal dat in de jaren daarna niet meer wordt gehaald. De winkels zijn vaak klein en verspreid over de hele wijk. Vooral slagers zijn er in overvloed. De winkeliers hebben een gezamenlijk spaarsysteem: de REA zegels. Met deze zegels valt te sparen voor busreizen. De reizen zijn ongekend populair en het systeem legt de Winkeliersvereniging bepaald geen windeieren.
Tegenwoordig ziet het beeld er heel anders uit. Er zijn beduidend minder winkels, die zich voornamelijk in de Assendorperstraat, het Groot Wezenland en de Van Karnebeekstraat concentreren. Van de tientallen slagers is er nu nog één over. Het aantal leden van de winkeliersvereniging is geslonken, niet alleen door de teruggang van het aantal winkels, maar ook vanwege het tanende vertrouwen in de vereniging.
Winkeliersvereniging Assendorp Vooruit is één van de oudste winkeliersverenigingen van Nederland. En omdat de vereniging graag in volle bloei zijn eeuwfeest wil bereiken, sloeg zij enkele jaren geleden een nieuwe koers in. Een meerjaren visie werd ontwikkeld en uitgewerkt in een strategisch plan.
Trefwoord:Winkelcentra, Openbare werken, ruimtelijke ordening en huisvesting;
Datum:2000
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{9AEB073D-4310-4976-96A2-9B30A80829D3}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel