image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche met daarop het roemruchte jaartal "1789" dat verwees naar het gelijknamige toneelstuk van het theatergezelschap Spet. Dit werd gespeeld op 14 juli 1998 op het binnenplein van De Oude Ambachtsschool aan de Mimosastraat 1 in Zwolle.
"1789" was een tragi-komedie over de Franse revolutie die stof tot nadenken gaf. Explosief theater met zang en live percussiemuziek.
De Franse Revolutie was een invloedrijke politieke omwenteling aan het eind van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De absolute monarchie die Frankrijk drie eeuwen had geregeerd werd ten val gebracht en in drie jaar werd de monarchie helemaal afgeschaft. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden massaal teruggedrongen onder druk van radicale politieke groeperingen, de mensenmassa in de steden en boeren op het platteland. De oude ideeën van absolutisme, aristocratie, en de macht van de kerk werden vervangen door de principes van Liberté, égalité, fraternité, oftewel Vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Bestorming van de Bastille wordt beschouwd als het begin van de revolutie. De Franse Revolutie heeft verstrekkende en blijvende veranderingen teweeggebracht in Frankrijk en in heel Europa.
Trefwoord:Toneelgezelschappen, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:1998
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{770442E0-D928-4825-90D5-E142F2359F96}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel