image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van LAZ (Literaire Activiteiten Zwolle) dat op 27 oktober 2004 de auteur P.F. Thomése in haar midden verwelkomde. Thomése was indertijd bekend om zijn boek Schaduwkind. Plaats: schouwburg Odeon, Zwolle.
Pieter Frans Thomése (Doetinchem, 23 januari 1958) is een Nederlands schrijver. Van 1979 tot 1984 is Thomése redacteur en verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. In 1984 pakt hij zijn geschiedenisstudie voor drie jaar weer op, maar voltooit deze niet. Daarna schrijft Thomése voor het weekblad De Tijd en levert hij bijdragen aan NRC Handelsblad, enkele regionale dagbladen en Vrij Nederland. Van januari 1998 tot april 2001 was Thomése redacteur van De Revisor.
Met het boek Schaduwkind brak hij internationaal door. Dit boek beviel onder de mensen erg goed, en werd genomineerd voor de AKO Litratuurprijs. De hoofdpersoon en zijn vrouw hebben samen een dochtertje gekregen, ze heet Isa. Dit pasgeboren kindje sterft. In dit boek gaat de vader terugblikken op de dood van zijn dochtertje, en probeert op deze manier te rouwen en de dood van zijn dochtertje een plek te geven.
Een aantal malen belandde Thomése in stevige literaire polemieken. Leon de Winter verweet hem antisemitisme naar aanleiding van een column van zijn hand in de GPD-bladen. Joost Zwagerman verweet hem dubbelhartigheid inzake cultuurpessimisme; Thomése had medio jaren negentig in de Revisor een essay gepubliceerd getiteld De narcistische samenzwering, waarin hij het commercialisme in de literatuur hekelde. Naar de mening van critici verweet hij een schrijver als Connie Palmen het zoeken van publiciteit met autobiografische literatuur.
Trefwoord:Schrijvers, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2004
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Auteur:[Studio Willemien Haagsma BNO]Studio Willemien Haagsma BNO
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{B776B0FC-99BD-4E78-8CC6-3B07D4822810}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel