image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van de Zwolse Wandel Vereniging (ZWV) dat op 9 en 10 januari 1999 de "Blauwvingertocht" in Zwolle organiseerde. Op het affiche is het tafereel van de blauwvingers afgebeeld, "ende sy telden sich blauwe vingheren".
Door ruzies tussen Zwolle en Kampen is het woord blauwvingers ontstaan. Ze maakten het elkaar zo moeilijk mogelijk. Zo werden Zwollenaren beroofd waarna Zwollenaren het vee van de Kampenaren stalen.
De scheldnaam die de Zwollenaren voor de Kampenaren gebruikten was 'Kampersteuren'. De Zwollenaren kregen pas een scheldnaam na een wapenstilstand. De Zwollenaren boden een klok uit een oude kerktoren te koop aan. De Kampenaren wilden de klok wel kopen maar dan alleen als zij mochten bepalen hoe. De Zwollenaren gingen hier mee akkoord en zagen tot hun verbazing wagens vol met geldstukken als betaling. Alleen maar munten van 'vierduiten' . Vierduiten waren van koper en deze geven blauw af aan de vingers. Omdat het wagens vol waren, moesten de Zwollenaren alles tellen met de hand. Hierdoor kregen ze dus blauwe vingers. Daaraan hebben de zwollenaren hun scheldnaam 'blauwvingers' te danken.
Trefwoord:Wandelsport, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:1999
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{F96CB79D-AA20-4E5C-94F1-5D7859374B4F}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel