image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche met een blauwgrijze kleur dat de aandacht vestigde op de tentoonstelling "Een schatkistje voor Overijssel". Op deze expositie waren stadsplattegronden en stadsvogelvluchten uit de 16e en de 17e eeuw te zien. Op het affiche is een historische kaart van het kasteel Toutenburg bij Vollenhove uit de tentoonstelling afgebeeld. Data: 16 mei tot 13 september 1997 en locatie: Rijksarchief in Overijssel aan de Eikenstraat 20 in Zwolle.

Toutenburg is een middeleeuws kasteel in het Nederlandse stadje Vollenhove. Het werd rond 1500 gebouwd.

Het kasteel werd gebouwd voor Georg Schenck van Toutenburg, een edelman uit Tautenburg in Thüringen, die werd benoemd tot schout van Vollenhove. Hij was getrouwd met jonkvrouwe Anna de Vos van Steenwijck, die overleed in 1526. Uit zijn tweede huwelijk met Joanna van Egmond werd een zoon Carel geboren.

Georg Schenck van Toutenburgh overleed in 1540, waarna het kasteel in bezit kwam van Carel en na diens dood in bezit van zijn oudere broer Frederik. Na de dood van Frederik in 1580 kwam het kasteel in handen van de geslachten van Haersolte en van den Boetselaer.

In de 18e eeuw raakte het kasteel in verval. Tegenwoordig is er alleen nog een ruïne over waar openluchtspelen worden gehouden.

Het Historisch Centrum Overijssel is ontstaan uit een fusie van het voormalige Gemeentearchief van Zwolle en het voormalige Rijksarchief van Overijssel. In 2001 zijn de archieven samengevoegd en ondergebracht in het huidige pand aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle.
Trefwoord:Plattegronden, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:1997
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{5302B5D2-AF4C-4C0B-9FBA-DA871D2ED717}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel