image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Aristiek affiche in A-4 formaat maar dan liggend getiteld "'Femini Generis"'. Het affiche verwees naar een expositie van drie kunstenaars uit Europa, Alexander Zakharov (Oekraine), Kantcho Kanev (Bulgarije) en Gernot Kissel (Duitsland) van 5 jan. t/m 18 feb. 2006. Locatie: Galerie Delfi Form aan de Praubstraat 4 in Zwolle. Het affiche heeft een paarse achtergrond met daarop de schilderijen van de kunstenaars in kleur.

Alexander Zakharov (1957) werd geboren in Kiev (Oekraïne). Na zijn studie Biologie bezocht hij een aantal jaren de kunstacademie in Kiev, waarna hij zich autodidactisch verder ontwikkelde. Van 1985 tot 1990 werkte hij als decorschilder in Oekraïnse Theater in Kiev. Vanaf 1990 vestigt hij zich als vrij kunstenaar. Zakharov heeft exposities gehad in Kiev, Moskou, Zweden, Polen, Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en New York. Momenteel woont Zakharov in Duitsland. Als kind had Zakharov zich een romantische voorstelling van de wereld gemaakt. Hij hoopte door biologie te studeren alle levende wezens van de aarde te leren kennen. Al deze wezens kwamen echter door de studie biologie niet tot leven: het was te abstract en droge wetenschap. Door zijn studie kwamen de oude kindergevoelens weer boven en werd het duidelijk dat hij kunstenaar wilde worden om zijn innerlijke beelden van de wereld tot leven te laten komen. "Mijn schilderkunst is mijn manier om een deel van de wereld, het universum, het verhaal van de wereld te worden, organisch verbonden met de innerlijke wezens van deze wereld. Ik voel in mij de hiërarchie van de aarde: planten, vissen, dieren, mensen, engelen en daarbij de zon en de maan.Het zijn oerideeën van mensen, dieren en planten, ze leven in mij en komen door mijn schilderen tot leven. Bij het schilderen denk en construeer ik niks. Om te construeren moet je nadenken en een plan maken. Denken maakt oneerlijk. Ik wil alleen maar toelaten, dat de waarheid, mijn waarheid, uit mij komt via het schilderen."

Gernot Kissel (1939) is geboren in Der Pfalz in Duitsland en heeft een opleiding als architect genoten, evenals zijn illustere voorgangers die de kunstenaarsgroep "Die Brucke" hebben opgericht. Met deze schilders voelt Kissel zich zeer verwant, omdat het bij deze kunststijl gaat om het zo goed mogelijk verbeelden van wat mensen innerlijk beweegt. Een informele expressionistische stijl is voor deze kunstenaars de beste benadering. Het felle palet en de ritmische strukturen geven deze kunstenaars de mogelijkheid om emoties tot uitdrukking te brengen. Een geliefd onderwerp van Gernot Kissel is de vrouw en meer in het bijzonder het naakt en halfnaakt. Hiernaast schildert hij landschappen en stillevens. De directheid waarmee Kissel paletmes en penseel hanteert geven aan de voorstellingen een unieke zuiverheid, dat terugwerkt op het model. De personages zijn nooit gekunsteld en tonen in het gelaat een eigen karakter. De composities en de kleuren werken geheel samen in het tot stand komen van de goed getroffen persoonlijkheden, die terug te vinden zijn in zijn modellen. Zijn werk is geliefd in heel Europa. Kissel exposeerde onder meer in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Belgie en Nederland.

Kantcho Kanev volgde zijn opleiding aan kunstacademies in Bulgarije en Rusland. Hij werkt sinds 1990 in Nederland. Zijn werk wordt breed gewaardeerd en hangt in internationale musea en collecties. Behalve een Bulgaarse prijs voor zijn gehele oeuvre, kreeg hij in 1995 de prestigieuze eerste prijs van de Tokyo Print Triennale.

De schilderijen van Kanev zijn een opeenvolging van stappen

in de zoektocht naar de essentie van het bestaan. Nagenoeg ieder schilderij draagt de titel: "Step". Een uitzondering is een serie panelen met de titel: "Mama". Kantcho Kanev zegt hierover: "Nu, na zoveel jaren, zie ik weer de alkoof in mijn ziel. Ik heb daarin het meest waardevolle zitten: mijn moeders liefde! Mijn vingers vangen de warmte van een oude foto van mama - door de tijd
Trefwoord:Kunst
Datum:2006
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{6846ABD2-AC24-411B-AEE1-C27FDA540335}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel