image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche dat een expositie aankondigde van Hendrik en Willem Gerrit van Ulsen. Deze was te bezichtigen van 31 maart t/m 20 mei 2001 in het Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41.
Willem Gerrit werd rond 1820 aangesteld als stadstekenmeester te Zwolle voor een bedrag van ƒ 300 per jaar. Korte tijd later werd hij door het stadsbestuur geprezen vanwege zijn onvermoeibare vlijt en voortreffelijke manier van lesgeven. Willem Gerrit van Ulsen mag dan niet in alle opzichten een groot kunstenaar genoemd worden, als tekenleraar en als stimulator van het tekenonderwijs in Zwolle heeft hij een belangrijke rol gespeeld.
Eind 1790 en begin 1791 heeft Willem Gerrit waarschijnlijk bezoek gehad van zijn schilderende en tekenende neef Hendrik van Ulsen uit Zwolle. Dit blijkt uit een aantal bijdragen van Amsterdammers in het album amicorum van Hendrik, waaronder één van Willem Gerrit. Het is een voorstelling van een vrouwenhoofd en profiel in een ronde lijst, waarover een guirlande van lauwerbladen hangt, die wordt vastgehouden door twee putti. Deze gewassen penseeltekening is gesigneerd en gedateerd: 'Uijt vriendschap, Wm Gt van Ulsen fecit 1791'. In 1793 verhuisde Willem Gerrit met zijn vrouw Catharina Schultz en vier kinderen naar Zwolle.
Trefwoord:Kunst, Kunstenaars, Schilderijen, Kunstschilders, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2001
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{2E8AEA45-5C80-41AE-8DF5-0B9990D6A6AE}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Melkmarkt 41
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel