image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Mooi bordeauxrood affiche gewijd aan de expositie "de Hanze en de stad Zwolle" met als Duitse ondertitel die Hanze und die Stadt Zwolle. Deze expositie vond plaats in het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt 41 van 20 mei tot 9 juni 2000. Ook het Gemeentearchief Zwolle was betrokken bij de expositie. Op het affiche is een 17e eeuws doek van een Hanzestad afgebeeld.
Een hanze of hanza ('groep', 'schare' of 'gevolg' als van het Oudhoogduits Hansa) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Vanaf het midden van de twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden, parallel aan het systeem van de Italiaanse handelsnederzettingen, maar veel bescheidener van omvang. Het Zweedse eiland Gotland was aanvankelijk het centrum waar handel met lokale handelaren werd gedreven door kooplieden uit Denemarken, Lübeck en later Westfalen. Van Gotland uit werd ook handel gedreven met Engeland, Vlaanderen en Novgorod, dat al in 1190 een Duitse vestiging had.
De keizer van het Heilige Roomse Rijk bevestigde in 1448 de stadsrechten van Zwolle door de stad op te nemen onder de steden van het Duitse Rijk. Zwolle trad als handelsstad toe tot de Hanze en was in de vijftiende eeuw, de "Gouden Eeuw" van de stad, het centrum van de Moderne Devotie, een religieuze hervormingsbeweging die zich op initiatief van Geert Grote, aanvankelijk vanuit Deventer, maar later vanuit Zwolle over een groot deel van Europa uitbreidde.
Trefwoord:Hanze, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2000
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Auteur:(Mela) M. Borsboom; Noordelijke Hogeschool Leeuwarden afdeling kunst & design
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{2E7E6129-F4AF-4007-93FD-29A05AFBF8BA}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Melkmarkt 41
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel