image/svg+xml

Draaiom - Diepenveen ;

Draaiom - Diepenveen ;

Omschrijving:De Draaiomsbuurt is genoemd naar boerderij 'de Draaijomme'. In 1601, middenin de Tachtigjarige oorlog en 23 jaar nadat het Diepenveense Vrouwenklooster was verwoest, woonde op de bewuste boerderij een zekere Luicken Bonekamp. Naast zijn boerenerf stond een pelmolen of pellerie, een molen die granen verwerkt. In de loop der tijd veranderde de naam 'Pellerije' van de boerderij in 'Draaijomme', vanwege de aandrijving van de molensteen door mens of paard (rosmolen). De boerderij lag tot 1850 tamelijk geïsoleerd nabij de Zandwetering in een zeer landelijke omgeving. In dat jaar werd de Diepenveensche Puinweg ? nu de Oranjelaan en Dorpsstraat - aangelegd, waarna er al snel meer bebouwing kwam.

De boerderij was gelegen op de plek van de huizen Dorpsstraat 5 en 7. In 1857 werd de boerderij grotendeels afgebroken en verplaatst naar de overkant van de weg. Alleen de oude herenkamer van de boerderij, het zomerverblijf van de familie Van Schouwenburg-Bolte, bleef bestaan. In 1894 werd het ?Buitengoed den Draaiom? van ruim 38 ha in 38 kavels verkocht. Het zomerverblijf werd aangekocht door kleermaker Hellewegen en in 1939 vervangen door het dubbele woonhuis Dorpsstraat 5 en 7. In de nieuwe boerderij, ook weer Draaiom geheten, ter hoogte van de tuin van het huidige pand van Keurslager Harmsen (Dorpsstaat 6A), vestigde zich in 1894 smid Roessink. In 1982 is het pand gesloopt. Een oude molensteen in de tuin van keurslager Harmsen lijkt nog afkomstig van de Pellerij. Die steen zou dan nu meer dan drie eeuwen oud zijn.

De foto van dit deel van de Diepenveensche Puinweg is de huidige Oranjelaan vanuit het zuidoosten tot aan de driesprong met de Draaiomsweg en de Dorpsstraat. Het gebouw achteraan is de graanmaalderij, inmiddels stoomkorenmolen die 'De Stoom' werd genoemd, waar tot 1907 Wansink de molenaar was. De hoge pijp stond op het achterste gedeelte ervan. Deze voerde de verbrandinggassen af van de met kolen gestookte stoommachine. De heer Wansink runde ook de links naastgelegen bakkerij met bakkerswinkel (tegenwoordig Dorpsstraat 1). Later had Ma Schuck hier een kruidenierswinkeltje en daarna was het de drogisterij van de familie Hoetink.
Trefwoord:Molens, Ansichtkaarten, Boerderijen, Fabrieken
Datum:00-00-1905 - 00-00-1910
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Prentbriefkaart
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{63779979-928C-4E29-B69B-9D5CC91C4893}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel