image/svg+xml

IJsselcentrale, Zeven Alleetjes Zwolle ;

IJsselcentrale, Zeven Alleetjes Zwolle ;

Omschrijving:Zeven Alleetjes 1 gezien vanuit het zuidwesten met het kantoor van de N. V. Electriciteits Fabriek IJsselcentrale, ca. 1955.
Het kantoorgebouw is gebouwd in de periode 1939-1946. Het gebouw is een vroege exponent van de Traditionalistische architectuur die na de oorlog floreerde. Het ontwerp is van de hand van architect A.J. van der Steur (Rotterdam) en architect M. Meijerink (Zwolle). Door in de oorlog opgelopen vertraging werd het gebouw pas in 1946 in gebruik genomen. Het pand werd gebouwd in de voormalige tuin van een villa aan de Burgemeester van Roijensingel en staat aan een kruising. Aan de zuidkant van het gebouw is een muur met drie toegangen tot het terrein vastgebouwd. Aan de andere kant van de muur bevinden zich een transformatorhuis en garages. Enkele bomen uit de tuin zijn bewaard gebleven. Voor het gebouw is een ronde fontein geplaatst, met daarin in basreliëf: "Aangeboden door het personeel van de N.V. Electriciteitsfabriek IJsselcentrale 11 december 1911-1951".
Aan de noordzijde is een nieuwe vleugel aan het kantoorgebouw toegevoegd. De nieuwbouw is met het oorspronkelijke bouwlichaam verbonden door een lage ingangspartij waardoor het ontwerp uit 1939 geen geweld wordt aangedaan. Het interieur van het gebouw is deels bewaard gebleven. Doordat de ingang zich nu in de aanbouw bevindt, heeft de oorspronkelijke ingang zijn functie verloren. Op die plaats is nu een ontvangst-/vergaderruimte gecreëerd. Copyright Het Oversticht Zwolle, http://www.atlas-cultuurhistorie.nl/ Meppel, 24 juli 1959
Trefwoord:Elektriciteitsbedrijven, Ansichtkaarten, Elektriciteitscentrales, Stationsbuurt (Wijk Assendorp, Stadsdeel stad)
Datum:00-00-1955 - 00-00-1959
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Prentbriefkaart
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{9D014FCE-07F8-4856-BF25-BCF04D1BAFD8}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Zeven Alleetjes 1
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel