image/svg+xml

Olst, Velsdijk 2, Wesepe, 19e eeuw

Olst, Velsdijk 2, Wesepe, 19e eeuw

Omschrijving:Het object is een gemeentelijk monument gebouwd als boerderijcomplex eind 19e eeuw en bestaat uit diverse panden. Deze hebben geen agrarische bestemming meer en zijn in gebruik als bedrijfspand annex woonhuis. Het complex is gesitueerd in het buitengebied van Wesepe, ligt met het erf nagenoeg aan de openbare weg en is goed zichtbaar. De panden steen met zij- en/of achtergevel naar de weg gekeerd.

De diverse gebouwen zijn gebouwd op een rechthoekige plattegrond en hebben 1 bouwlaag. De daken zijn met riet gedekt. De van de weg af gezien linker schuur heeft een schilddak, de ander panden hebben zadeldaken met wolfseinden.
De gevels zijn vlakke gemetselde gevels van roodbruine steen en voorzien van een stucwerk plant, bij de linker schuur zijn inspringende terug liggende deel- of baanderdeuren te zien. Andere deuren zijn staldeuren, dubbele inrijdeuren en schuurdeuren.
De kozijnen en ramen hebben diverse vormen. Stalramen zijn rechthoekig en rondboogvormig en al dan niet voorzien luiken.
De van de weg af niet zichtbare voorgevel van het hoofdgebouw heeft een asymmetrische indeling. Centraal 2 grote kozijnen met 12-ruits schuiframen met luiken en een deurkozijn met 6-ruits bovenlicht. Op de hoeken kleinere raamkozijnen met 9-ruits schuiframen en op zolder niveau een dakkapel met een dubbel kozijn met twee 4-ruits draairamen.
Rondom de gebouwen ligt grasland met enkele bomen, het erf is bestraat met gebakken klinkers.

Het complex is van architectuur- en cultuurhistorisch belang
• vanwege karakteristieke streekeigen gebouwvormen,
• als voorbeeld van een groot boerenerf
• als beeldbepalend landschappelijk element.

Bron: werkgroep monumenten
Datum:1800
Periode:1800-1899
Datum onzeker:Ja
Identifier:NL-OstHVOE_MON00048
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.