image/svg+xml

Olst, Diepenveenseweg 30, De Veldkamp, 1897

Olst, Diepenveenseweg 30, De Veldkamp, 1897

Omschrijving:Het rijksmonument bestaat uit een villa met aan de achterzijde een koetshuis.
De villa kenmerkt zich door twee bouwlagen, in een Eclectische bouwstijl, opgetrokken in rode machinale baksteen op een natuurstenen plint. Het samengestelde dak, waarop enkele dakkapellen, is met leien (Maasdekking) gedekt. De gevels worden beëindigd door een kroonlijst met klossen. Gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vensters; een waterlijst onder de vensters; segmentboogvormige muuropeningen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.
Overhoeks (NO) geplaatst hoger torenvormig bouwdeel onder een ingesnoerd tentdak, bekroond door een dakruiter met spits. De toren is voorzien van een terugliggend venster onder een kroonlijst die gedragen wordt door gemetselde kolommen; op de eerste en tweede verdieping een venster met daartussen een brede witgepleisterde band.
De oostelijke gevel heeft rechts een hoog opgaand risaliet eindigend in een kroonlijst met opstaande daklijst, waarboven een halsgevel met afgeronde vleugelstukken. Op de begane grond een driezijdige erker met dubbele terrasdeuren en in de beide zijkanten een venster; op de verdieping een venster en in de top een rondboogvormig zoldervenster met hoofdgestel. Rechts van het risaliet een één bouwlaag tellende aanbouw onder plat dak waarin een venster en in de zijgevel een deur.
Links van het risaliet een één bouwlaag hoog ingangsrisaliet. Links daarvan een dubbele terrasdeur en op de verdieping twee vensters. De zuidelijke gevel bevat een venster op de begane grond en de verdieping. De westelijke gevel is voorzien van een kleine houten aanbouw onder een schilddak, steunend op standvinken met korbelen. De wanden zijn met hout ingevuld. Op de begane grond bevindt zich verder een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht en op de verdieping twee vensters.
In de noordelijke gevel twee vensters op de begane grond en de verdieping.
Waardering
Villa van algemeen architectuurhistorisch belang:
- vanwege de Eclectische bouwstijl
- vanwege de ligging
- als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur
Waardering Koetshuis:
Koetshuis op een rechthoekige grondslag, opgetrokken in overwegend rode baksteen met veel siermetselwerk in gele baksteen op een natuurstenen plint. Het trasraam wordt beëindigd door een natuurstenen waterlijst. Het pand staat onder een zadeldak, gedekt met tuile du Nord pannen.
Centraal geplaatst hoog risaliet onder een overstekende steekkap met sierspanten. In het risaliet op de begane grond een dubbele deur onder drieruits bovenlicht. In de top een klein balkon steunend op klossen met een gesneden houten balustrade en een kleine dubbele glasdeur erachter. Links en rechts van de deur een klein tweelicht onder een segmentboog met gele aanzet- en sluitstenen.
De rechterzijgevel is voorzien van een dubbele inrijdeur onder een met gele baksteen opgesierde segmentboog met witgepleisterde aanzetstenen. In de top een dubbel luik met vensters. De linkerzijgevel heeft een deur onder bovenlicht. Aan de achtergevel (W) is een aanbouw geplaatst onder lessenaarsdak.
Koetshuis van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de vormgeving in Chaletstijl - vanwege de ligging - als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex- vanwege de uitwendige gaafheid.

De naam “Veldkamp” verwijst in de achttiende eeuw naar een stuk land van meer dan elf hectaren bestaande uit bouw- en weilanden, heide, hakhout en bos. Het was vermoedelijk een veldnaam die later is overgegaan op een huisnaam. In 1769 is sprake van een nieuw huis dat men katerstede Veldkamp noemde. Het goed was in die tijd eigendom van de schout van Hellendoorn, J.G. Bouwmeester. Het had een waarde van 3900 gulden (bijna 1775 euro).
In 1832 was de situatie ingrijpend gewijzigd. De Veldkamp bood toen plaats aan een “bouwmanswoning met landheerskamer”, eigendom van de Deventer koopmansfamilie Karssenberg. In 1895 kwam “buitengoed de Veldkamp, bestaande in een herenhuis annex boerenwoning”, in bezit van Jan Willem Klopman Baerselman. Het goed omvatte als gevolg van een afsplitsing nog maar 7 ½ hectaren land, waarvoor de nieuwe eigenaar 5000 gulden (bijna 2275 euro) betaalde. De familie Klopman Baerselman was eigenaar van een koekfabriek in Deventer die stamde uit de zeventiende eeuw. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was deze koekbakker, een concurrent van koekfabrikant Bussink, gevestigd op de hoek van de Lange Bisschopstraat en Kleine Poot in het centrum van Deventer.
De familie Klopman Baerselman sloopte de bestaande woning en liet in 1897 het huidige landhuis met koetshuis bouwen volgens een ontwerp van de Deventer architect Ir. J.D. Gantvoort (1868-1928). “Het oeuvre [van Gantvoort] wordt gekenmerkt door een grote diversiteit van bouwstijlen, van Oudhollands tot sobere baksteenarchitectuur en van Jugendstil tot rationalisme.” Hij had een bijzonder gevoel voor decorum en liet zich bij de keuze van de bouwstijl leiden door de functie van het gebouw. Voorbeelden van door Gantvoort ontworpen gebouwen zijn de landhuizen De Bannink, langs de Holterweg op de route naar Bathmen; De Zonnekamp, gelegen aan de Hoofdstraat 2 in Gorssel; huize Octavo, Joppelaan 96 in Gorssel en de Mariënhof aan de Rijksstraatweg 90 in Twello. Hij ontwierp ook de voormalige gietmallenfabriek, vroeger onderdeel van het fabriekscomplex van Nering Bögel, dat nu is gerestaureerd als De Ijzermolen en gelegen aan de Raamstraat 59 in Deventer.
In september 1939 verkocht Klopman Baerselman het goed, bestaande in herenhuis, garage/koetshuis, bloemenkas, tuin, boomgaard, oprijlaan, wandelbos en vijver, schuren en landerijen, aan timmerman en aannemer Franciscus Johannes van Oldeniel. De Veldkamp was in die tijd nog altijd ruim 7 ½ hectaren groot en de verkoopprijs bedroeg 18100 gulden (8225 euro).
Vervolgens werd het goed in 1950 in percelen verdeeld en openbaar verkocht. Het perceel dat huis de Veldkamp omvatte, was 3,65 ha groot en werd aangekocht door de familie Steenhuis. In die tijd zijn de fraaie eikenbomen van de oprijlaan gekapt. In 1958 ging het goed over in handen van de familie Verhaard die er een houtzagerij vestigde alsmede een aannemerij voor woningbouw. De aankoopprijs van het huis, met achterstallig onderhoud, bedroeg circa 45000 gulden (ruim 20000 euro). De tegenwoordige waarde van de Veldkamp ligt ruim boven één miljoen euro.


Bronnen: - oud-rechterlijk archief en notarieel archief van de vroegere gemeente Olst; Vitruvius, vakblad voor erfgoedprofessionals (nummer 26, december 2013); H. Slechte, Geschiedenis van Deventer (deel II; Zutphen, 2010) en mondelinge informatie van Louis Verhaard die jarenlang met zijn ouders op de Veldkamp heeft gewoond.
-Rijksmonumentenregister.
Datum:1897
Datum onzeker:Nee
Identifier:NL-OstHVOE_MON00018
Locaties:Olst, Diepenveenseweg 30
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.