image/svg+xml

KERKEN IN HET MIDDELPUNT (25)

Verhaal

KERKEN IN HET MIDDELPUNT (25)

Plaatje bij verhaal: Wk 47.21 1972-06-23 NH Taborkerk Jacobsonstraat 8a,.jpg

KERKEN IN HET MIDDELPUNT (25)

KERKEN IN HET MIDDELPUNT (25)

De Taborkerk (deel 2)

De artikelen in de serie “Kerken in het middelpunt zijn eerder gepubliceerd in Wederaardigheden het magazine van de Stichting Historische kring Wederden. Ze zijn destijds samengesteld door  Cees Hoogendijk.

 

Ingebruikname

Op donderdagmiddag 22 juni 1972 werd de Taborkerk in gebruik genomen. Ten overstaan van een groot aantal belangstellenden sprak de president-kerkvoogd, de heer J. Dollen, over de opening als “een feestelijke zaak voor hervormd Wierden”. Burgemeester mr. E.D. Maaldrink sprak zijn waardering uit over de goede samenwerking in de gemeente om de mooie kerk van de grond te krijgen. “Wierden geeft een goed voorbeeld door de drukke kerkgang” zei hij en sprak daarbij de hoop uit dat de Taborkerk “een levend gebouw mocht zijn en blijven doordat men elkaar in de gemeenschappelijke omgang treft en waardeert”. Diverse andere sprekers volgden en roemden eensgezind de nieuwe kerk. Oud-predikant Westland sprak de wens uit dat de gemeente niet alleen in de breedte maar ook in de diepte mocht groeien. Dominee W.A. Krijger, gereformeerd predikant te Wierden, zei “enigszins jaloers” te zijn op de mooie en ruime kerk en architect Nijhoff bood namens aannemer en onderaannemers een koffiezetapparaat aan. Ook via de post werden felicitaties en cadeaus ontvangen. Oud-predikant van Donkersgoed en zijn vrouw stuurden vanuit Kenya drie kruikjes en een polsmes die een prominente plaats kregen in de consistoriekamer. Avonds werd de Taborkerk officieel overgedragen aan de kerkenraad waarna dominee H.J. de Bie zijn openingspreek hield uit Psalm 148.

Met de ingebruikname van de Taborkerk konden de morgendienst van de Sjaloomschool en de middagdienst van de Dorpskerk “overgeplaatst” worden naar de Taborkerk. De Taborkerk bleek niet alleen als kerkgebouw geschikt te zijn. Kort na de ingebruikname werd in één van de zalen een kleuterklas van de protestants christelijke kleuterschool “Margriet” ondergebracht. Deze huisvesting had een tijdelijke karakter en duurde tot omstreeks 1976. In diezelfde periode (1975) kon de Geredja Indjili Malaku (GIM) te Wierden, vanwege een verbouwing van de kerk aan de Jan Jansweg, het meubilair van de kerkzaal opslaan in de kelder van de Taborkerk; naar aanleiding van de geboden gastvrijheid zag het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (Bureau Bijzondere Regelingen en Repatriëring van de Afdeling Molukkers) zelfs redenen om een vriendelijke bedankbrief naar de heren kerkvoogden te sturen. Naar aanleiding van diverse verzoeken werd de kerk vanaf 1977 beschikbaar gesteld voor het houden van rouwdiensten.

De Centrale Kerkenraad stelde wel als voorwaarde dat de rouwdienst “geleid wordt door iemand die behoort tot een reformatorische kerk of door iemand die de Christelijke waarheid niet loochent”. Daarnaast werd, naar aanleiding van een verzoek van de archivaris van de Nederlands Hervormde Kerk[1], in 1977 onder de kerk een archiefruimte ingericht. Eén en ander ging gepaard met een flinke investering aangezien de vloer van de kelderruimte bij de bouw “slechts” was uitgerust met tegels die nu moesten worden vervangen door een betonnen vloer. Ook moesten enkele bouwkundige aanpassingen worden gedaan om de relatieve luchtvochtigheid terug te dringen en ook de elektrische installatie moest worden aangepast. De grote ruimte onder de kerkzaal werd bestemd als archiefbewaarplaats van de Nederlands Hervormde Kerk (archieven van het oostelijk en noordelijk gedeelte van kerkelijk Nederland) en in de huurovereenkomst werd uitgegaan van een periode van minimaal 10 jaar. Deze huurperiode werd echter op verzoek van de Hervormde Kerk voortijdig beëindigd aangezien de landelijke kerk wegens bezuinigingen alle archieven (tot 1975) in 1984 had moeten overbrengen naar het Algemeen Rijksarchief te Den Haag.

 

Foto-onderschrift : De nieuwe Taborkerk bij de opening in juni 1972

 

[1] De belangstelling van deze archivaris (Dr. J.P. van Dooren) voor Wierden was al in 1970 gewekt toen de Bouw-en restauratie commissie van de Hervormde Kerk ontwerptekeningen van de Taborkerk naar hem had doorgezonden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.