image/svg+xml

Het Oversticht ; serietitel
De Stiftschool bij Weerselo ;

Het Oversticht ; serietitel
De Stiftschool bij Weerselo ;

Omschrijving:Televisieuitzending op 26-09-2001. Het Stift

2h.26' Aflevering van het historische documentaireprogramma Het Oversticht over de school in buurtschap Het Stift bij Weerselo. In de bloeitijd werd er aan 140 leerlingen les gegeven. In het laatste jaar nog aan twee.

De documentaire begint met sfeerbeelden van Het Stift met de kerk, de Stifthuizen, de school, de oude bomen en het kerkhof.

De ontwikkeling van Het Stift begint in 1142, toen een groepje edelen zich vestigde bij een kapelletje in het Twentse achterland. Er werd een kerk gebouwd en een klooster en er ontond een kleine gemeenschap. Eromheen kwamen boerderijen. Het belang van het Benedictijner klooster nam af en het werd een stift, waar minder strenge regels golden. Het kerkje bleef het middelpunt van de kleine gemeenschap. Langzaam maar zeker vestigen zich er meer mensen en bloeit het dorp op. Ook de school vervulde een belangrijke rol. Eind 19de eeuw was de Stiftschool dè school van het dorp Weerselo. Na de schoolstrijd en de schoolwet van 1920 werd ook het bijzonder onderwijs gesubsidieerd. In 1924 kwam er een katholieke school in Weerselo. Hierdoor verloor de openbare school op Het Stift ongeveer 80% van haar leerlingen. Het schooltje bleef echter bestaan en met een maximum van twintig leerlingen heerste er een gemoedelijke sfeer. De buitenwereld en de politiek drongen zich echter steeds meer op. Leerlingenaantallen werden doorslaggevend. Burgemeester Wim Schelberg van Weerselo moest regelmatig pleiten voor het behoud van de school. In het dorp werden de school en het Stift gekoesterd, maar in de praktijk stuurde men de kinderen toch naar de school in Weerselo, omdat de Stiftschool te ver weg lag en de route erheen niet veilig. Het leerlingenaantal daalde tot onder het wettelijk minimum van 23 en de school moest sluiten. In het laatste schooljaar 2000-2001 waren er nog twee leerlingen.

Gesprekken met Jan Hinke, amateur historicus, Hans Roordink, voormalig onderwijzer (van 1973), Stien Grobbe, oud-leerlinge, Wim Schelberg, oud-burgemeester van Weerselo en Jan Roelofs, verkoper van schoolmaterialen.

In de documentaire beelden van prenten, oude schoolfoto's en oude lesmaterialen. Ook interieurbeelden van de school en de laatste leerlingen.

2h.44' Einde.
Trefwoord:Onderwijs, Scholen, Dorpen, Televisieprogramma's, Documentaire films
Datum:26-09-2001
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:(Coen) vaqn Galen; (Wim) W. Meijer; (Oscar) Siep; (Bas) Treffers;
Identifier:{667D0F48-1C1E-4509-AE52-69538FCA3CA3}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Weerselo, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel