image/svg+xml

WONING - Dhr. Huzen ;

WONING - Dhr. Huzen ;

Omschrijving:Interview met dhr. Huzen door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).

Interview met de heer Jan Huzen (BB06634)

Geboren op 1 jan. 1928.
Voor zijn diensttijd was hij boerenknecht en tevens was hij hulpbesteller bij de PTT (postbedrijf)
Als dienstplichtig militair is hij opgekomen in Arnhem bij de Prinses Irene Brigade en daarna ging hij voor een opleiding bij de Grenadiers in Amersfoort. Na die opleiding ging hij met het SS Zuiderkruis naar Indonesië. De tocht door het Suez kanaal kan hij zich nog goed herinneren; het was juist in de tijd van het uitroepen van de Staat Israël. Bij Aden werd er gebunkerd en handel gedreven met de plaatselijke bevolking. In augustus kwam hij in Batavia aan; hij mocht niet van boord, maar zijn neef stond op de kade en daar heeft hij mij kunnen praten. Daarna ging hij door naar Samarang. Met landingsboten ging hij van boord naar de kust.
Tijdens de tropenopleiding kreeg hij vreselijke pijn in de rug en is opgenomen geweest in het ziekenhuis. Na enige tijd werd hij ontslagen maar toen was de tropenopleiding min of meer afgelopen. Met Dakota’s ging hij naar Djokja; dat was zo rond de kerstdagen in 1948. Omdat er in de verte een brand gaande was, werd zijn peloton er op afgestuurd. Op gegeven moment kwamen er mannen aan, waarvan niet duidelijk was of het inlanders waren of ploppers. In elk geval ging men in dekking en riep de korporaal dat men halt moest houden. Dat gebeurde niet waarna de Nederlandse militairen het vuur openden op deze mensen. Jan vond dat een vreselijke ervaring. Hij weet ook niet of er iemand was geraakt.
Zijn peloton had de taak om het vliegveld van Djokja te bewaken. Dat was een rustige periode Op een gegeven moment moesten ze met vrachtauto’s terug naar Samarang. Op 1 januari 1949 kregen ze een aanval waarbij er meerder gewonden raakten. De hospik werd getroffen met een schampschot in de nek. Ook moest hij kort daarna als patrouille lid de bemanning van neergestort vliegtuigje ophalen. De piloot overleefde het niet en het andere bemanningslid werd overgebracht naar een veldhospitaal. Een paar dagen later werd hij ingezet bij een theeplantage, dat hij moest gaan bezetten. Daarna werd hij ingezet bij een theeplantage om die te beveiligen. Bij aankomst stond de boel al gedeeltelijk in brand. Ze zaten daar een paar dagen volledig afgesloten van de anderen en konden allen noodrantsoenen eten. Daarom gingen ze op kippenjacht en hebben die gebraden in een pan. Bij die theeplantage hebben ze lange tijd gezeten. In september 1949 was er een vulkaanuitbarsting en zat alle thee onder vulkanische as.
Het contact met het thuisfront ging via brieven, veel brieven. Na bijna een jaar dienstplicht kreeg hij 5 dagen verlof en mocht hij naar Batavia, waar zijn neef woonde. Dat was daar een aangenaam leven zonder de ontberingen van het leven op een buitenpost. Het was daar een totaal ander leven dan op de buitenposten. Met de trein ging hij terug naar Semarang, dat kon nog net, want er was veel sabotage in die tijd.
Met het thuisfront schreef en ontving hij veel brieven. Ook liepen er soms contacten via de Wereldomroep, zodat hij het thuisfront kon toespreken. Of via een grammofoonplaat die men elkaar zond werd er nieuws en wederwaardigheden uitgewisseld. Gedurende enige tijd dat hij op de theeplantage was, kon hij ging berichten ontvangen omdat de wegen waren geblokkeerd. De fabriek werd zo nu en dan ook beschoten vanaf de omliggende heuvels. Eén soldaat (Pas) is daarbij om het leven gekomen. De theefabriek wekte zelf haar elektriciteit op, met behulp van een waterrad dat draaide op water dat van de heuvels afstroomde.
Op een keer moest hij mee om een Hollandse dame te begeleiden naar een optreden die door het Newin werd verzorgd. Voor die klus waren erg veel vrijwilligers omdat ze allemaal graag die dame wilden begeleiden. Soms liep hij patrouilles op de plantages of door de kampongs.
Op 10 augustus 1949 was e
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2010
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{0EE4AB70-5C36-40E6-9BA7-448323A5E1F7}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel