image/svg+xml

WONING - Dhr. Goossen ;

WONING - Dhr. Goossen ;

Omschrijving:Interview met dhr. Johan Goossen door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING). BB06632).

De heer Goossen is geboren in Almelo in 1928, heeft de middelbare schoolopleiding gedaan en was loonadministrateur bij een turfstrooiselfabriek in Vroomshoop. Hij ging als dienstplichtig soldaat in dienst werd geplaats bij de verbindingsdienst. In maart 1948 was hij opgekomen in de kazerne in Assen. Na 5 maanden ging hij met de boot naar Indië. Hij kreeg een gedegen training voor hij naar Indië vertrok en wist dat het wel twee jaar zou kunnen duren. Uiteindelijk bleek het 22 maanden te worden. Voor hij vertrok naar Indië ging hij al zijn ooms en tantes vaarwel zeggen. Zo doende kreeg hij een leuk zakcentje mee, want iedereen gaf hem wel wat mee. Met de motor van zijn broer toerde hij zo door Oost-Nederland
Met de trein ging hij – onder begeleiding van de Militaire Politie - vanuit Assen naar Zwolle en vervolgens naar de haven in Amsterdam. Met het SS de Grote Beer ging hij - via Port Said en het Suezkanaal - voer hij naar Indië. Omdat de vaste bemanning onvoldoende was, draaide hij diensten als radiotelegrafist in de radiokamer van het schip. De eerste ankerplaats was op het eiland Sawang gelegen boven Sumatra. Daarna naar Batavia ( op Java ) en verder naar Samarang. Tijdens de zeereis kon hij zich alleen wassen met zout water; dat was erg onaangenaam omdat het zout plakte aan het lichaam.
Met een landingsvaartuig werden ze van de boot naar de vaste wal gebracht. Met trucks gingen daarna naar de kazerne en deed hij de eerste indrukken op van een geheel andere wereld. De kazerne lag in Boven-Samarang. Hij zocht direct contact met een neef van hem en met een jongen die ook uit Almelo kwam en daar al enige tijd waren, gelegen in een kazerne die daar vlakbij was.
Na een week in Samarang, mede om te wennen aan het klimaat, werd hij verplaatst naar het westen van Java. Hij werd ingedeeld bij een veldleger en had zijn wapen gekregen. Bij aankomst moest hij direct wacht lopen bij het logegebouw en vechten tegen de slaap. Het was er aardedonker.
Tijdens een andere wacht hoorde hij de gehele nacht geritsel in de bomen. Hij wist niet wat het was en bij het aanbreken van de dag bleek dat er een aap aan een ketting in de boom zat. Zijn eerste vuurcontact was tijdens een nachtelijke wachtdienst bij de officiersmess. Midden inde nacht werd hij beschoten door opstandelingen. Hij vuurde terug en kroop daarna onder de heg door om in veiligheid te komen. Op dat moment werd hij bijna door eigen vuur neergeschoten omdat de kok dacht dat er een opstandeling door heg kwam kruipen. De bataljonscommandant kon net op tijd ingrijpen.
Eén van zijn taken was gesaboteerde verbindingskabels te herstellen. Iedere dag ging een kabelploeg op weg naar de plek waar kabels waren gesaboteerd. Men trok dan de bushbush in en repareerde de kabels. Vaak was dat in gevaarlijk gebied. Als deelnemer aan de kabelploeg heeft hij echter nooit tegenstand ondervonden. Het was alsof er een engel op je schouder zat, aldus de het Goossen. Er is nooit enig vuurcontact geweest.
Het grootste gevaar voor troepenverplaatsingen en patrouilles was de trekbom (vergelijkbaar met de latere bermbom) die in hinderlagen waren geplaatst. Hij had gehoopt bij de tweede politionele actie meer ingezet te worden maar dat was niet het geval.
Hij had naast zijn wapen altijd twee handgranaten op zak. Ook ’s nachts was het wapen altijd binnen handbereik en ging mee onder de klamboe. De handgranaten werden dan uit veiligheidsoverwegingen gedemonteerd.
Op een vrije dag wordt hij in een tram in Batavia door een zakkenroller overvallen. Hij grijpt de dader bij zijn keel en brengt hem naar het dichtstbijzijnde politiebureau en daar wordt proces-verbaal opgemaakt.
Tijdens de overdracht was hij ziek (een soort dysenterie) en lag hij van november 1949 tot februari 1950 in het hospitaal in Semarang. Men kon eerst niet achterhalen wat er aa
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2010
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{A9C44A69-2465-4290-95E5-3CD2ECF62A16}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel