image/svg+xml

WONING - H. Korteschiel, deel 1 ;

WONING - H. Korteschiel, deel 1 ;

Omschrijving:Eerste deel van een interview met H. Korteschiel door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).

Verhaal van:

Hendrik Korteschiel

Oreganoweg 29 ? 8042 NT Zwolle

Geboren 20-12-1927



Hendrik wordt geboren in Zwolle op 12 december 1927. Van zijn vroegste jeugd is niet veel bekend. De herinneringen beginnen met het niet kunnen afmaken van de Ambachtschool i.v.m. de oorlogssituatie. Een oom echter heeft een baantje voor hem in een fabriek die smeltzekeringen maakt.

In oktober 1944 moet de fabriek echter stoppen met fabriceren, er is geen aanvoer van grondstoffen meer. De mislukte operatie Market Garden schijnt hiervan de oorzaak te zijn, dat de Duitsers het vervoer stilleggen.

Hij wordt nu wel ingezet om voor de Duitsers te werken, graafwerk dat wordt bewaakt door Hitler Jugend. Hij wil er na een poosje niet meer heen, de bewaking door deze ?kinderen? komt vernederend over. Gelukkig dient zich met een Ausweis een ander baantje aan bij de melkfabriek, hij moet melk uitventen in de Diezerstraat, het gaat met kleine beetjes tegelijk.

De hongerwinter dient zich dan aan en er zijn herinneringen aan mensen lopend naast fietsen die proberen aan wat voedsel te komen.

Na de oorlog kan hij als leerling aan de slag bij tandtechnisch laboratorium Siesling. Dit baantje zal later kennelijk zijn bestemming als Marinier bepalen.

Als dienstplichtige wordt hij opgeroepen en moet keuren op de Blijmarkt. Hij wordt dienstplichtig zee-miliciën en wordt ingedeeld bij het Korps Mariniers.

Hij moet zich melden in Rotterdam en vader gaat mee, de bedoeling is dat hij wat spullen afgeeft en dat ze dan nog samen Rotterdam gaan bekijken.

Het loopt anders, de dienstdoende militair die hem ontvangt deelt hem mee dat hij de stap over de drempel heeft gezet bij het Korps en dat dat nu definitief is. Geen sightseeing dus, vader kan onverrichter zake terug.


De training is verder wel gericht op een verblijf in de tropen, maar later zal blijken dat de praktijk totaal anders is.

Tijdens deze opleiding kan er nog 2x per maand naar huis worden gegaan, de latere 2 jaar niet meer.

Langzamerhand worden selecties gemaakt om uitgezonden te worden naar Ned. Indië, de meeste moeten er heen. Ook Hendrik moet, moeder vind het verschrikkelijk. In de straat waar ze wonen heeft een familie net bericht gehad dat hun zoon is gesneuveld.

Pas drie dagen voor de inscheping wordt bekend gemaakt wat de functie aan boord zal zijn, Hendrik wordt ingedeeld als scheepspolitie op de Sloterdijk. En deze drie dagen gaat zijn functie dan ook al in aan land.

Dit is de eerste keer in zijn leven dat hij (en de meeste) zo?n groot schip zien en later de zee zelf, waar ze dan 4 weken over doen om de bestemming te bereiken. Met 1600 man passagiers, weliswaar militairen met een grote discipline, maar toch, wat gaat dat brengen.

Bij het afscheid met militair vertoon is er niemand die afscheid neemt.

Van de reis komt in de herinnering nog wel de Rots van Gibraltar naar boven, grote betonnen vlakken in de rotsen. Bij navraag blijken dat waterbassins te zijn. Aan de andere kant doemt vaag de Afrikaanse kustlijn op.

Er zijn zeezieken aan boord, sommigen vrijwel de hele reis. Vooral voor hen is het een verademing als Port Said wordt bereikt. Hier komen ook Arabische loodsen aan boord die als het daarvoor de tijd is hun gebedskleedjes uitrollen en met het gezicht naar Mekka hun gebeden doen.

Het is een openbaring om dit te zien.

Ook de parlevinkers en muntjesduikers zijn een welkome afwisseling. Er wordt smakelijk gelachen om de Hollandse zinnen die de parlevinkers inmiddels van de passerende Hollandse schepen hebben opgestoken. Als er op hun niet aflatende aanbod van
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{F7A87AAB-5BC5-44C5-905D-94A53A8CFF1B}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel