image/svg+xml

WONING - M. Jamlay ;

WONING - M. Jamlay ;

Omschrijving:Interview met M. Jamlay door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).
Verhaal van M. Jamlay (Melianus)
Purcellstraat 53 ? 8031 Wr Zwolle
Geboren op papier 12-04-1929 (1930)

Melianus wordt geboren in een kampong op de Grote Kei, zijn vader was landbouwer.
Over zijn jeugd zijn niet veel herinneringen behalve dan dat er veel gespeeld werd met andere kinderen en dat het een onbezorgde herinnering is.
Maar dan kan zijn jongere broer naar de M. Lutherschool in Tahau, hij kan kennelijk goed leren.
Echter de opbrengsten van het land zijn zo gering dat de kosten van de school niet langer betaald kunnen worden en zijn broertje moet terug naar de kampong en meewerken. Melianus ziet dat als een vernedering voor het gezin en besluit dus beslist niet naar school te gaan maar in dienst te gaan, om daar direct geld te verdienen.
Er is een bezwaar, hij is pas 17 jaar en moet officieel 18 zijn. Hij zegt daarom dat zijn geboortejaar 1929 is i.p.v. 1930.
De opleiding volgt en hij komt bij de KNIL als de 2e Politionele acties in gang zijn. Zijn afdeling moet met spoed naar Zuid Borneo, Bandjirmasin. Ze worden daar naar de buitenpost Puruktjahu gedirigeerd waar de opstandelingen nog wat onrust veroorzaken.
Omdat deze opstand niet veel voorstelt is de rust ook daar vrij snel weergekeerd, de opstandelingen geven zich over.
Ondanks dat overal de acties gewonnen worden en de opstand de kop ingedrukt volgt er onverwacht de demobilisatie en gaan ze eerst terug naar Balik Papan op Borneo om de mededeling te krijgen dat ze kunnen kiezen, terug naar Kei, Ambon, Java of Nederland.
Ze worden eerst maar eens opgevangen op Semarang.
Er is opstand op Ambon, dus de boot gaat daar helemaal niet heen; die keuze is er dus al niet en dus ook niet voor de Kei. De boot met bestemming Ambon lag klaar in Soerabaja, maar vertrekt dus niet.
Omdat de keuze voor de aanvankelijke vijand eigenlijk geen keuze is, en Nederland (wat i trouwens) bovendien maar tijdelijk zal zijn, wordt het dus dat verre landje. De volgende marsorder dus voor de komende 6 maanden.
Nu dus van Semarang naar Djakarta, waar het ss Roma klaar ligt voor vertrek.
Het eerste traject naar Suez is onstuimig, veel mensen zijn zeeziek en daarom wordt overwogen om een stuk met de trein langs het Suez-kanaal te reizen. De omstandigheden worden echter een heel stuk beter, de zee is kalm en iedereen kan aan boord blijven en knappen ook zienderogen op.
Melianus heeft een taak in de keuken en tafels gereed maken voor de maaltijden.
Dat betekent dat 9x per dag (i.v.m. het groepsgewijs eten) lange tafels gedekt moeten worden. Voldoende bezigheid dus, en zo gaat de tijd snel genoeg.
Bovendien, in Nederland zal de achterstallige soldij wel betaald gaan worden en dat geeft toch wat hoop. (De soldij is nu, anno 2009 nog steeds niet betaald.)
Bij aankomst in Nederland is het Melianus duidelijk dat ze niet meer in dienst zijn, deze mededeling wordt wel met onvrede, maar gelaten aanvaard. Alles is nieuw, verwarrend.
Ze hebben inmiddels een dikke militair-achtige jas gekregen tegen de kou en moeten in de bus naar?., ze weten het niet.
Dan blijkt dat ze eerst naar Amersfoort gaan en Melianus wordt ingedeeld in een groep die naar Vlissingen gaat.
De bedoeling is dat ze een soort inburgerings/voorlichtingsbijeenkomst krijgen, maar de vrijgezellengroep van Melianus gaat naar het strand omdat het op die dag toevallig warm is, en de zee trekt.
De contacten met zijn familie zijn minimaal tot helemaal niet, wel is er wat via via berichtgeving.
Omdat er in kamp Vugt bloedige onenigheden uitbreken tussen Ambonezen en Keiezen besluit de overheid overal in het land deze groepen te scheiden en komt er voor Melianus een spoedig einde aan de periode Vlissingen en gaat hij naar West-Kapelle en via Echt naar Ommen.

De verzorging (eten, drinken etc.) in de kampen is gratis en ze krijgen fl. 3, per week zakge
Trefwoord:Molukkers, Indonesië
Datum:00-00-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{36B1F4E9-5BE4-4DF2-9CE7-749E3FD25986}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel