image/svg+xml

WONING - W. Vlaanderen ;

WONING - W. Vlaanderen ;

Omschrijving:Interview met W. Vlaanderen door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).
Interview met Wim Vlaanderen 19mrt09 door C. Kemp
Kranenburgweg 5
8024 Zwolle
Geboren 16mei40
Gediend in 1961-1962 bij GNKD als Kpl te Biak Nieuw Guinea (GeNeesKundige Dienst)


Wim werd geboren in de Watergraafsmeer in Amsterdam op 16 mei 1940.
Hij is nummer 5 uit een gezin van 6. We waren gereformeerd en werden betrekkelijk sober opgevoed met respect voor de overheid. ?Zolang er honger is in de wereld? paste het ons niet in weelde te leven volgens mijn vader. Mijn vader was aannemer.
Ik ben in 1961 in dienst gegaan en heb bewust gekozen voor GNKD. Het leek mij beter dan zandhaas te worden met een geweer of bij de artillerie te gaan. Bij de GNKD leer je wat waar je later ook wat aan hebt. Kennis van medische zaken, medicijnen, verpleging, verzorging etc. Je gaat om met artsen en mensen onder speciale omstandigheden. Hulp verlenen is ook niet verkeerd. Het had niets met mijn vooropleiding te maken. Ik had middelbare Landbouwschool gehad en was van plan om in de bosbouw te gaan.

Opgekomen in Amersfoort, de Juliana Van Stolbergkazerne. Hospik zogezegd. Men vroeg vrijwilligers voor NG. Zo´n kans om iets meer te zien krijg je nooit weer dacht ik toen. Er was nog niets aan de hand met Indonesië. Ik gaf mij op en ging in juni ging naar Ossendrecht. Ik kreeg daar een goede opleiding en na verloop van tijd prima een conditie.
Ik werd geplaatst bij de 7e lichte luchtdoelartillerie maar bleef gewoon bij GNKD. Ik leerde e.e.a. over tropische ziekten, geslachtsziekten etc. en de situatie in NG. Ook hoorde ik dat de bevolking anders was dan in Indonesië. Ook hadden we voorlichting over de politieke en de situatie met Soekarno. Hij wilde NG wel inlijven. We leerden Indisch eten en kregen dat om de andere dag. De bedoeling was naar BIAK te gaan. We gingen met een burgervliegtuig, dat was begin november en vlogen ook in burger van politieke situatie. We vlogen via tussenlandingen in IJsland, Reykjavik, Alaska, Anchorage en Tokio Japan. We liepen direct bij het uitstappen tegen die warme tropische lucht aan. Dat was een ervaring, een geweldige hitte en gelijk zweten. Het was een mooie natuurlijke luchthaven daar in Biak. We kwamen terecht bij de Marine en werden ingedeeld bij de polikliniek van het Marine hospitaal. Een sergeant die de leiding was al snel weg en er kwam niet direct een vervanger. Ik werd aangesteld als baas van de verplegers. Dagelijks ziekenrapport. Wie koorts had moest ik alvast tempen. Verder waren er gevallen van ringworm, apenpokken (rode bobbels) en veel zweren bij kleine wondjes. We werkten tot 1 uur en gingen dan zwemmen in zee.
Ik ging niet zoveel naar de kantine, ik kan namelijk niet goed tegen drank. Daardoor legde snel contacten met de Papoea´s. Aardige mensen en Nederland goed gezind. Er waren er veel die bij ons werkten voor hand en spandiensten. Sommigen kwamen op maandag met de prauw naar het werk en bleven dan de hele week een gingen dan vrijdag weer weg. Ze kwamen ook wel naar de kerk op de basis en konden vreselijk mooi meerstemmig zingen. Je had normaal geen vervoer om naar de Papoea?s. Je moest lopen. Een fiets was te duur daar om te komen Soms kwamen ze je ophalen met de prauw. Ik kreeg wat gebruiksdingetjes van ze en gaf zelf verbandjes en andere medische spulletjes als ze die nodig hadden. Er waren ook een aantal Papoea (PKK) militairen, leden van het Papoea Vrijwilliger korps. Fanatieker dan wij. De Indonesiërs bleken er later behoorlijk bang voor te zijn.

Al gauw kwamen er vijandelijkheden. Er was een incident met een Indonesische patrouilleboot. Er werd geschoten en geënterd. Er waren een flink aantal gewonden en gesneuvelden. De Hm Evertse werd beschadigd. 50 Man werden gevangen genomen. Ze zouden als krijgsgevangenen behandeld worden maar werden al snel naar huis gestuurd. Als snel kwamen er wat wij noemden de zogenaamde ploppers.
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{01B78D8E-1230-4BE1-A570-5F2C4D5DD8A8}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel