image/svg+xml

North Sea Trials ;

North Sea Trials ;

Omschrijving:De film behandelt de beproeving van het radargeleide Goalkeeper kanon van General Electric en Holland Signaal.

- Logo van Hollandse Signaalapparaten.

- Logo van General Electric.

- Er worden diverse beelden vertoond van een Nederlands oorlogsschip, de F808.

- Over de hele wereld worden anti-schip raketten gebruikt.

- Tegen deze dreiging bestaan al veel systemen of staan op de tekentafel.

- Eén systeem in het bijzonder combineert de nieuwste technologieen; dat is Goalkeeper.

- Er verschijnt de tekst: North Sea Evaluation.

- Als gemeenschappelijke ontwikkeling van Signaal in Nederland en General Electric in de Verenigde Staten is Goalkeeper het enige systeem dat de nauwkeurigheid, wendbaarheid, vuurkracht en het kaliber bezit om elke bestaande of nog in ontwikkeling zijnde raket te weerstaan.

- Goalkeeper bestaat uit een GAU 8/A 30 mm kanon, een gestabiliseerde Y-band rondzoekradar en een volgradar die werkt met twee frequenties, namelijk in de K en Y band.

- Het kanon met zeven lopen vuurt 4200 schoten per minuut af ofwel 70 per seconde. De mondingsnelheid is 1150 meter per seconde.

- Bij beelden van het kanon op het vasteland wordt gezegd dat dit kanon gemiddeld 150.000 schoten zonder storing afvuurt.

- De rondzoekradar werkt in de Y band, heeft een zender met een hoog vermogen en is in staat in een omgeving met veel valse echo's en ruis doelen te vinden.

- Er werden talrijke proeven met het volgen van een doel uitgevoerd.

- De volgradar gebruikt twee frequenties, een in de K band en een in de Y band.

- Naast de volgradar zit een TV camera voor het volgen van het doel.

- Beide radarantennes zijn op het kanon gemonteerd, zodat fouten door parallax en de vervorming van het schip bij zeegang minimaal zijn.

- Deze integratie vergemakkelijkt de installatie in het schip en vermindert de kans op schade bij een vijandeli kanon bevindt zich een munitiemagazijn

- Onderdeks zijn de belangrijkste componenten opgesteld. Laden en onderhoud van het kanon kunnen daardoor plaats vinden ongeacht het weer en de zeegang.

- De elektronica bevindt zich ook onderdeks.

- Beelden van de rondzoekradar en de TV camera verschijnen op een beeldscherm.

- Goalkeeper is automatisch, maar kan ook semi-automatisch en met de hand bediend worden.

- Er is een teruggekoppeld trefpunt correctie-systeem dat de nauwkeurigheid nog vergroot.

- Op de kille Noordzee vaart in september het fregat Callenburgh (F808) van de Koninklijke Nederlandse Marine.

- Om te beproeven of Goalkeeper tijdens het volgen van het gevaarlijkste doel ook minder gevaarlijke doelen kon blijven volgen, werden F16's en F104's (Starfighters) van de Koninklijke Luchtmacht ingeschakeld. Deze straaljagers vlogen allerlei missies. Goalkeeper schakelde automatisch van het volgen van een minder gevaarlijk doel naar een gevaarlijk doel over.

- Om de mogelijkheden van het volgens van raketten te volgen, werden vanaf een zandbank draadgeleide raketten afgevuurd. Goalkeeper detecteerde de raketten snel.

- Nadat de rondzoekradar de raket gevonden had, nam de volgradar het automatisch over. Die had geen moeite om de over de golftoppen scherende raket te blijven volgen.

- Bij een andere proef werden vanaf een Nederlandse kustbatterij veertien granaten afgevuurd in een doelgebied nabij de Callenburgh. De zoek- en volgfuncties van Goalkeeper functioneerden weer uitstekend.

- Om anti-schip raketten te simuleren werden ?mini Rushton? doelen gesleept, die minder dan een kwart van de grootte van een Exocet raket hadden. Ze vlogen met een snelheid van 165 knopen en passeerden op een afstand van 200 meter.

- De resultaten werden vastgelegd met een speciale TV camera die naas t de camera van de goalkeeper was bevestigd.

- Deze doelen werden in stukke
Trefwoord:Marine, Oorlogsschepen, Reclame, Kanonnen, Raketten, Radar, Documentaire films, Defensie;, Straalvliegtuigen
Datum:00-00-1985
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{4CF065BB-6920-4EF7-A658-05BAFAD2AF82}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel