image/svg+xml

Overview ASDE ;

Overview ASDE ;

Omschrijving:Deze documentaire film behandelt een radarsysteem om vliegtuigen bij het taxiën op een vliegveld te volgen.

- Tegen de achtergrond van een landend vliegtuig verschijnt de tekst "Overview"

- Een verkeersleider in de verkeerstoren heeft contact met het vliegtuig.

- Terwijl het vliegtuig uitrolt, zegt de commentator dat er zojuist een Boeing 747 van de KLM op Schiphol is geland. Tot de volgende vlucht is het echter gewoon een wegvoertuig. Elke dag gaat het om honderden vliegtuigen. Het is belangrijk dat dit verkeer veilig geleid wordt door de grondverkeersleider. De piloot is chauffeur geworden van een voertuig met een zeer beperkt zicht.

- Amsterdam is - net als verscheidene andere vliegvelden - een nachtmerrie geworden voor de verkeersleider, die in alle hoeken van het vliegveld probeert te kijken. Gebouwen en dergelijke hebben het zicht bijna onaanvaardbaar beperkt.

- Het is duidelijk dat er overzicht nodig is. Hierin wordt voorzien door grondradar en wel bij Airport Surface Detection Equipent, de ASDE van Signaal.

- Onlangs heeft Schiphol de opdracht gegeven voor een nieuw ASDE systeem, dat door Signaal ontworpen en gefabriceerd is, in nauwe samenwerking met de Rijksluchtvaartdienst.

- Als voorbeeld wordt een daglicht beeldscherm vertoond, met in hoge resolutie een plattegrond van het vliegveld van 6,4 bij 6,4 kilometer, met alle start- en landingsbanen, rolbanen en vliegtuigen.

- Met een knop kan worden gekozen of de gebouwen, vliegtuigen en dergelijke in wit verschijnen op een zwarte achtergrond of in zwart op een witte achtergrond.

- Helderheid en contrast zijn zodanig dat de grondverkeersleider het scherm makkelijk kan zien bij het hoge belichtingsniveau in de verkeerstoren.

- De uitstekende prestaties van het systeem - zelfs bij hevige regen -zijn geoptimaliseerd door het gebruik van onder andere een K-U-band radar, die in een bolvormige constructie op de verkeerstoren is ondergebracht.

- De hoge resolutie wordt bereikt door de combinatie van een smalle bandbreedte met een korte pulsduur.

- De analoge gegevens gaan naar de "digital scan converter" met een vaste stof geheugen van 4 Mb, Hier worden de gegevens met hoge snelheid van analoog in digitaal omgezet. De plattegrond komt van een ingebouwde cassetterecorder. Omdat de gegevens nu volledig digitaal zijn, is de stabiliteit en nauwkeurigheid van het beeld zeer hoog.

- Het flikkervrije beeld op het TV scherm wordt 55 maal per seconde ververst.

- Samen met het beeldformaat van 900 bij 900 pixels resulteert dit in hoge helderheid, hoge resolutie en scherp contrast.

- De digitale techniek heeft Signaal in staat gesteld een flexibel systeem te ontwikkelen. Als voorbeeld worden niet van belang zijnde gebieden uit het beeld verwijderd.

- De grondverkeersleider kan kiezen tussen een overzicht of vijf gebieden van 3,2 bij 3,2 kilometer.

- Al deze beelden kunnen naar keuze in wit tegen een zwarte achtergrond of in zwart tegen een witte achtergrond getoond worden.

- Het beeld wordt ingesteld met een testbeeld, zoals (toen) op de televisie gebruikelijk.

- Voor instructie kan het beeld met een druk op een knop worden stil gezet.

- Zelfs bij goed weer is de ASDE nuttig en wel om de verkeersleiding optimaal gebruik te laten maken van de banen.

- Met de ASDE van Signaal kan de grondverkeersleider ook overschakelen naar de naderingsradar, om actuele informatie te krijgen over landende en vertrekkende vliegtuigen.

- Een trekker met een Boeing 747 moet een landingsbaan oversteken. De chauffeur vraagt toestemming aan de grondverkeersleider, die zijn ASDE scherm raadpleegt. Nadat hij er zich van overtuigd heeft dat dit veilig is, zet hij het licht op groen en kan het vliegtuig zijn weg vervolgen.

- Als het slecht is vanwege duisternis of weersomstandigheden, dan is de ASDE van Philips
Trefwoord:Luchtvaart, Veiligheid, Radar, Documentaire films, Openbare orde en veiligheid;
Datum:23-02-1981
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{5FEF9408-3A46-4546-9919-4DABECF791CD}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel