image/svg+xml

Wonen in de oude Ambachtsschool ;

Wonen in de oude Ambachtsschool ;

Omschrijving:Artlofts (sociale woningen) in De Oude Ambachtsschool , Creatieve interactie tussen Kunst en wonen. SWZ 2008

De oude Ambachtsschool (Doas) aan de Mimosastraat in Zwolle is gerenoveerd en verbouwd.

SWZ heeft de voormalige LTS eind 2006 gekocht. De renovatieplannen zijn tot nu toe uitgesteld, omdat de SWZ het benodigde geld niet bij elkaar kon krijgen. Nog steeds is er een gat in de begroting van 4,5 miljoen euro. De hoop van de woningcorporatie is gevestigd op een Stimuleringsfonds van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In juni besluit dit fonds of SWZ geld krijgt voor de renovatie van het stijlvolle gebouw, dat in 1932 ontworpen is door de architecten A. Baart en L. Krook. De school is een representant van de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen.

De oude Ambachtsschool is twaalf jaar lang gebruikt door krakers. Deze groep kunstenaars, verenigd in de stichting Doas, krijgt in de toekomst een plek in het gerenoveerde pand. De benedenverdieping wordt ingericht met ateliers en werkruimten voor de kunstenaars.

Artlofts, noemt projectleider Eisma deze sociale huurappartementen. 'Art' omdat de oude Ambachtsschool een kunstzinnige omgeving is, 'loft' omdat het woonruimten zonder binnenmuren zijn. Een loft is een woonruimte in een voormalig industrieel complex, zonder binnenmuren. De artlofts doen een beroep op de creativiteit van de toekomstige huurders. Het zijn als het ware lege dozen, die door huurders naar eigen goeddunken mogen worden ingericht. Alleen een keuken staat er in. In de grote doos staat verder een kleinere doos, waarin entreehalletje en badkamer zijn ondergebracht. De rest van de artloft is vrij invulbaar, naar eigen inzicht van de huurders.

De artlofts zijn geschikt voor een- en tweepersoons huishoudens.

Trefwoord:Huisvesting, Huizen, families en personen;
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{03F82C7E-0FF6-4E53-B81F-00FE3A060FE4}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel