image/svg+xml

Boeren in vroeger tijden ;

Boeren in vroeger tijden ;

Omschrijving:Deze DVD is een productie van het HCO en bevat onder meer een video samengesteld door 'Boerderij', een onafhankelijk weekblad voor de landbouw. De video wordt afgewisseld met fragmenten uit andere niet met name genoemde films.
De oorspronkelijke film is gemaakt in opdracht van het toenmalige Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening met steun van gelden uit de Marshallhulp.
De film van Nieuwenhuis, dhr. Jaap S. met advies van Burema, dhr. J.J. is een voorlichting/instructiefilm van kort na de oorlog over oude en moderne technieken van het agrarisch bedrijf.
Het commentaar op de film wordt onder meer ingesproken door Reinboud, dhr. Joop.
00:01:00
De introductie van de 'hoofdrolspeler' in de film, boer Gelderman, zijn vrouw en zijn zoon Klaas en hun weidebedrijf van 11 hectare met 20 melkkoeien.
00:01:02
Het strooien van kunstmest en gier met de hand en met een machine, het gereedmaken van de schrikkeldraad-afrastering in de weide ter voorbereiding op het van stal halen van de koeien.
00:03:28
Een instructie voor het melken van koeien in de weide met een hand-melkmachine.
00:07:02
Het verwijderen van mestplakken in de weide met de hand of een weidesleep.
00:07:34
Gras maaien met een maaimachine voor twee paarden en de instructies voor het voorbereiden en binnenhalen van hooi en het inkuilen van het gras, o.a. met behulp van een zuurmixer en met een machine volgens de harde landmethode.
00:11:10
Het hooien op het land en het inschuren van het hooi, het opzetten en uit elkaar gooien van oppers en het gebruik van diverse soorten ruiters: 3- en 4- pootruiters en dakruiters.
00:18:22
Het binnenhalen van het hooi met behulp van de methode van het zogeheten tiemen, het hoog opladen van de wagens met behulp van de ponderboom en het opbouwen van de hooiberg met behulp van een hooigrijper, een transporteur of een hooiblazer.
00:21:13
Een bijzondere methode om hooi op het land te verzamel of hooicross, en de hooiberg controleren op hooibroei.
00:23:02
Folklore bij het oogsten van de laatste halmen op het veld: het 'Olde Wief', ook wel roggemoeder genoemd (Gelderland).
00:23:48
De Kamper boeren brengen het hooi naar hun boerderijen in de stad Kampen.
00:25:00
De 40 hooibergen van Genemuiden.
00:25:44
Het dorsen van koolzaad op het land met het blok en het wallen, in de keuken wordt een stevig maal voor de dorsers bereid.
00:30:32
Het uitrijden van stalmest met de hand, met de hooischudder of met een speciale mest-uitstrooi- machine, de koeien gaan weer op stal, het is tijd voor het onderhoud van greppels en sloten met o.a. een slootkantensnijder, het uitdiepen geschiedt met een hal of baggerbeugel of een baggermachine.
00:35:15
Einde.


Trefwoord:Veeteelt, Voorlichting, Geschiedenis, Boeren, Koeien, Folklore, Weilanden, Oogst, Akkerbouw, Boerenleven, Landbouwwerktuigen, Agrarisch, Reportage
Datum:00-00-1930 - 00-00-1948
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{9806BB10-255C-48E4-AE5F-F54E8EC4D022}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Kampen, [geen straatnaam] Genemuiden, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel