image/svg+xml

WONING - Dhr. Gerrit Banck;

WONING - Dhr. Gerrit Banck;

Omschrijving:Interview met dhr. Gerrit Banck door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).
Gerrit Banck, commando en sergeant Landmacht.

Vlak voor mijn oproep om mijn dienstplicht te vervullen heb ik nog een fietstocht vanuit Zwolle naar Parijs gemaakt.
Daarvoor was ik al eens naar Zweden gefietst en had daar een ontmoeting met een jongen die ik later op een wel heel vreemde plaats weer zou zien. In Parijs moest ik een handtekening halen om te bewijzen dat ik daar ook echt ben geweest. Omdat ik wat verkeerd was gereden, via de Ardennen in plaats van de meer westelijke route aan te houden, liep ik wat vertraging op. Op de terugweg besluit ik dan ook maar om niet eerst naar Zwolle te gaan, maar me rechtstreeks bij de kazerne in Grave te melden. Daar kijken ze wel wat vreemd, want ik ben een dag te vroeg. Dat hebben ze nog niet eerder meegemaakt. Ik moet voor die nacht wel onderdak en na wat geharrewar en overleg met de sergeant van de wacht lukt dat in de kazerne.
Onder andere door deze wat eigenaardig uitgevallen manoeuvre en mijn fietstocht naar Parijs, word ik in de plaatselijke weekkrant, de Peperbus, cirkelhoofd van de week.
Dat is een artikel met foto over opmerkelijke gebeurtenissen, eigenlijk ben ik daar wel een beetje trots op.

In de opleidingsperiode kan ik in de onderofficiersmess rustig zitten leren, hier kan ik mijn Handelsdiploma halen.
Er is een mogelijkheid om de commando-opleiding te volgen en samen met wat andere jongens geef ik me hier voor op. Hiervoor gaan we naar Rozendaal.
Het is een zware opleiding en een van de opdrachten is om een langeafstandsmars te houden. Het is als afsluiting van de opleiding, een afmattingsmars. We lopen daarvoor vanuit Brabant dwars door België tot in Noord Frankrijk. Slapen doen we onderweg langs de kant van de route, in het bos of op de heide. Weer of geen weer. Na deze mars krijgen we de bekende groene baret. Er zijn trouwens ook wel een aantal afvallers die de op niet kunnen afmaken.
Daarna ga ik de kaderopleiding doen voor onderofficier. Er worden vrijwilligers gezocht voor uitzending naar Nieuw Guinea, er is daar dan nog niets aan de hand en ook zo’n avontuur lijkt me wel wat.
Er gaat in die tijd iedere week een vliegtuig naar Australië met emigranten, en daar vallen ook iedere week wel een paar van af. Die plaatsen worden dan door militairen in burger opgevuld. Dat vliegtuig maakt een tussenlanding op Biak. Dat duurt de regering te lang voordat er voldoende militairen weggestuurd kunnen worden.
Er wordt dan ook een besluit genomen om een vrachtvliegtuig te huren. De actieradius van dat vliegtuig is weliswaar niet groot (1500 km) maar dan landen ze maar een keer vaker. Het vliegtuig wordt verder ook klaargemaakt voor personenvervoer. Er kunnen dan 45 militairen, sorry burgers, mee.
Dat wordt dus mijn vliegtuig om mee naar Nieuw Guinea te vliegen.
Een actie die trouwens eenmalig zal blijken te zijn.
Daarna worden er door de regering gewoon kaartjes gekocht bij de KLM voor een reis naar Nieuw Guinea. Afhankelijk van het aantal ‘burgers’ wat defensie dan per vlucht wil laten vervoeren.
Ondanks dat er dan nog geen sprake is van spanningen wil de regering toch niet laten weten dat er militairen naar Nieuw Guinea worden gestuurd.
Maar goed, voor mij wordt het een onvergetelijke reis met lange tussenstops, van soms 2 nachten, dan weer 1 nacht, in een hotel onderweg.
We vliegen via stops op Malta, Cyprus, Bahrein, hier stuur ik een kaartje naar huis. Dan Karachi naar New Delhi, we vliegen op zo’n 1000 meter hoogte. Je kunt heel goed de woestijn zien en de kamelen karavaans, maar ook de pijpleidingen.
In New Delhi blijven we trouwens 2 nachten in een luxe hotel. Dan naar Rangoon en Hanoi in Thailand. Hier blijven we zo lang, dat ik met een maatje die hier familie heeft mee kan gaan om zijn familie te bezoeken in het noorden. We gaan met de bus, dat kost wat zoekwerk, maar het lukt.
Overal
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2014
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{64B21581-FD47-41B8-A928-9D91AEA1D6E8}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel