image/svg+xml

het Doarp ;

het Doarp ;

Omschrijving:Een uitzending van de VPRO serie ?Andere tijden? over het Doarp en het Durp in vroegere jaren (jaren veertig, vijftig en zestig van de 20 eeuw).



Deze special laat zien hoe het leven op een dorp in de periode van 1945 tot de late jaren zestig eruit ziet. In deze jaren is het dorp een hechte gemeenschap, waarbinnen alles plaatsvindt. Die paar keren per jaar dat je als kind buiten het dorp komt zijn op één hand te tellen en gelden als bijzondere uitstapjes. Het dorp vormt jouw wereld; een vertrouwde en voorspelbare wereld. Je kent iedereen en iedereen kent jou, of je dat nou fijn vindt of juist benauwend. De dagindeling wordt grotendeels bepaald door de seizoenen en het weer. Verder zorgen de kerkdiensten, protestants of katholiek, en het door de kerk gedomineerde verenigingsleven voor structuur.

In de special zijn de herinneringen van twee vrouwen te horen. De een is opgegroeid in een arm protestants gezin in een dorp in Friesland, de ander is de dochter van het hoofd van de school in een katholiek dorp in het zuiden van het land. Hun herinneringen verlevendigen en verduidelijken de archiefbeelden en laten mooi zien hoe zij nu terugkijken op hun dorpsjeugd. Maar natuurlijk staan de archiefbeelden centraal. Een belangrijke bron zijn de films die de zakenman J.W.L. Adolfs in deze jaren heeft gemaakt. Hij maakte meer dan 1500 dorpsfilms die bijna allemaal dezelfde elementen bevatten: portretten van bewoners voor hun huizen, een schoolpleinscène met bokje springende kinderen, een brandweeroefening en aan het einde een optocht met natuurlijk het muziekkorps voorop!

Hoe weten wij hoe het er zestig jaar geleden in een dorp aan toe ging? Hoe kinderen zich na schooltijd vermaakten? Hoe een dag van een huisvrouw eruit zag? Het dagelijks leven in een dorp is nauwelijks terug te vinden in de geschiedenisboeken. De canon van de Nederlandse geschiedenis besteedt er geen letter aan. Toch zijn het juist die kleine dingen, de dagelijkse gang van z een dorp en de veranderingen daarin, die bepalend zijn voor het leven van veel mensen. Er bestaan gelukkig verschillende schrijvers die hun herinneringen aan hun dorpsjeugd hebben vastgelegd. Hoewel geen enkel dorp hetzelfde is en geen enkel mens zich het verleden op dezelfde manier herinnert, ontstaat uit al die herinneringen samen een onmiskenbaar beeld van het leven op een dorp. Een beeld dat niet alleen voor de jaren vijftig en zestig geldt, maar grotendeels ook voor de decennia ervoor. Duik in deze herinneringen aan de spelletjes, de tradities, het dagelijks ritme en de modernisering van het dorp.



Trefwoord:Documentaire films
Datum:00-00-2011
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{F58A3F7A-217E-41C5-9D57-0FC5BECF0EF5}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel