image/svg+xml

Hoog bezoek, deel 2 ;

Hoog bezoek, deel 2 ;

Omschrijving:Compilatie van beelden van Koninklijke Bezoeken aan de Provincie Overijssel t.b.v. de Historische Filmavond op 7 maart 2007.

- 00:00:00 Overijssel en Zwolle 11 en 12 oktober 1949. Polygoon journaal van het bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernhard aan Zwolle en Overijssel.

Beelden van de aankomst in Zwolle in open rijtuigen; welkom door de Commissaris der Koningin Ir. De Ridder de Van der Schure, dhr; inspectie van de erewacht.

De reportage vervolgt met beelden van een rijtoer door de stad Zwolle en de ontvangst op het stadhuis door de burgemeester Jonkheer Strik van Linschoten, dhr., alwaar de vorstin bloemen krijgt aangeboden door Alferink, mevr. Alie, dochter van een wethouder.

Er wordt een grote taart binnen gebracht door Lindeboom, mevr. en Lindeboom, dhr. Gerrit en bakker Lindeboom zelf.

- 00:06:33 Herinnering van Lindeboom, dhr. Gerrit aan die bijzondere dag.

- 00:08:12 Vervolg van het Polygoon journaal van het bezoek aan Zwolle, toejuichingen op het plein voor de Grote Kerk en beelden van een defilé van verlichte praalwagens..

De volgende dag bezoekt het gezelschap Den Ham, Nijverdal en Almelo. Hier wordt krans gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de oorlog.

De tocht gaat verder naar Denekamp, Oldenzaal (welkom door burgemeester Bloemen, dhr.)en Hengelo. Hier ontsteekt de koningin de nieuwe verlichting van het stationsplein als symbool van de wederopbouw van Hengelo.

Het bezoek eindigt in Enschede met een ovatie van de bevolking op het bordes van het stadhuis.

Vertrek vanaf het vliegveld Twente.

- 00:20:36 Hengelo, Holland Signaal Apparaten, 9 september 1957. Prins Bernhard bezoekt op 09/09/1957 de nieuwe fabriek van Holland Signaal in Hengelo.

Beelden van de ontvangst door de directie, gevolgd door een rondleiding door de fabriek en het buitenterrein.

- 00:25:33 Enschede, Losser en Denekamp, 1960. Polygoon journaal van het wer Juliana aan Twente. Meulhof, mevr. Gienie biedt de vorstin in Enschede bloemen aan.

Bezoek aan Losser aan het tehuis van bejaarde gerepatrieerde landgenoten uit Nederlands Indië.

In Denekamp bezoekt de Koningin het internaat en de scholen van de Sint Nicolaas Stichting.

- 00:27:33 Zwolle, 5 mei 1962. Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken de stad Zwolle ter gelegenheid van de viering van hun 25 jarig huwelijk.

Beelden van de aankomst van het Koninklijk paar bij aankomst bij hotel Wientjes.

Er volgt een optocht met representanten uit de bevolking en praalwagens van verschillende bedrijven en instanties.

- 00:30:24 Enkele bezoeken van Koningin Beatrix aan Overijssel:

* Amateur video van een bezoek aan Delden in 1985.

* Idem van een bezoek aan Haaksbergen eveneens in1985.

* Reportage van de lokale omroep over het bezoek aan Heino op 20 augustus 1991 aan de lokale proefboerderij met uitleg van bedrijfsleider Muller, dhr. Van het bedrijf, gevolgd door een rondrit in een golfkarretje door het dorp.

* Reportage van RTV Oost over een bezoek aan Ootmarsum op 20/08/1993.

* Reportage van de lokale omroep over het bezoek aan Gramsbergen 24 maart 1998.

- 00:46:57 Reportage van RTV Oost van het kennismakingsbezoek van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima op 2 oktober 2001 aan de provincie Overijssel.

Aankomst in Diepenheim, aanbieden van de bloemen door Roessink, mevr. Martha.

In de reportage zijn Polygoon archiefopnamen te zien van het kasteeltje Warmelo van Prinses Armgard en een korte schets van haar leven door het HCO.

De kennismaking gaat verder met een bezoek aan de fabriek van Scania in Zwolle, gastheer is Paulsson, dhr., algemeen directeur Vliet van, dhr. R., manager van Scania. en Pronk, dhr. H., hoofd communicatie.

Er zijn tijdens het bezoek ook archiefbeelden te zien van de opening van de fabriek in de jaren 50 door P
Trefwoord:Burgemeesters, Herdenkingen, Boerderijen, Rijtuigen, Stadhuizen, Koninklijk bezoek, Fabrieken, Vliegvelden, Vrachtauto's, Historische gebeurtenissen;, Reportage
Datum:00-00-1921 - 00-00-2006
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{3B0BBE89-0FCA-4822-ADAB-0C04ED91E6C2}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Den Ham, [geen straatnaam] Zwolle, [geen straatnaam] Nijverdal, [geen straatnaam] Almelo, [geen straatnaam] Hengelo, [geen straatnaam] Enschede, [geen straatnaam] Losser, [geen straatnaam] Denekamp, [geen straatnaam] Haaksbergen, [geen straatnaam] Heino, [geen straatnaam] Ootmarsum, [geen straatnaam] Diepenheim, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel