image/svg+xml

Ontdek je plekje (vooral over restauraties) ;

Ontdek je plekje (vooral over restauraties) ;

Omschrijving:-00.29-00.39: 'Ontdek je plekje' (vooral over restauraties in Zwolle)

-00.29: Stadhuis

-00.30: Aan de Stadsmuur, Pelsertoren, restauratie: fabrieksmuur werd stadsmuur.

-00.31: Wijndragerstoren.

-00.31: Stadspoort Sassenpoort (gerestaureerd 19e eeuw)

-00.32: fontein op Van Nahuijsplein. Het Langhuis in de Goudsteeg, Het Huis met de Hoofden in de Goudsteeg, achtergeven van het Klerkenhuis, het Celecomplex (huizen van Broeders des Gemene Levens). Weme-gebouw. Achtergevel Oude Raadhuis, Grote Kerkplein, (nog juist zichtbaar werkzaamheden aan dak Grote Kerk). Karel V-huis in Sassenstraat, waar 16e eeuw burgemeester Van Ittersum woonde, huis was onderdeel van Hof van Ittersum. Karel V-huis gebouwd naar voorbeeld uit 16e-eeuws boek van Hans Vredeman de Vries. Philips II, 16e eeuwse koning van Spanje, zou hier gehuldigd zijn. Gevel Hoofdwacht (gebouwd 1614) aan de Grote Markt.

-00.33: 18e-eeuwse stadspomp op Grote Markt bij Grote Kerk. Gevel huis 'In de zon' Grote Markt. Rococo antiek met wapens aan gevel Provinciaal Overijssels Museum, Melkmarkt. Aan de gevel van het POM hangt spandoek 'Archeologie in Overijssel bedreigd'.

-00.35: Gezicht op de Peperbus. Stoeltje in de tuin van het POM.

-00.36: Achtergevel POM en tuin in 18e-eeuwse stijl. Gevel Vrouwenhuis (Aleida Greven) aan Melkmarkt. Hopmanshuis aan Rodetorenplein., Thorbeckegracht met gevelstenen. Celepoortje Papenstraat. Huis met de Hoofden met pinakels van het Lübecker type in Goudsteeg (duidt op contact met andere Hanzesteden als Lübeck, Zwolle maakte deel uit van het Hanzeverbond dat van 12e tot 17e eeuw een van de machtigste internationale verbonden tussen Europese steden was. Aftiteling: Joop Scheltens, regie; Cor de Jager, camera; Pim de Lange, montage.
Trefwoord:Architectuur, Restauratie, Documentaire films, Broerenkerk (Zwolle), Omgevingsbeelden
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{AAC4220D-F145-4CD7-B6BA-0C4CCE0EAE92}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel