image/svg+xml

Met 't eten ging 't wel, maar ...o! Boy!...Die moffen. Mei 1945 ;

Met 't eten ging 't wel, maar ...o! Boy!...Die moffen. Mei 1945 ;

Omschrijving:Affiche met een getekende ingekleurde illustratie van een uitgehongerde ingeteerde Hollander die een militair van de Prinses Irene Brigade verwelkomt. Als begeleidende tekst stond vermeld "Met 't eten ging 't wel, maar ...o! Boy!...Die moffen. Mei 1945" Deze prent was een uitgave van de Nederlandse Boekenclub te 's Gravenhage en de tekening was van Jan Lavies.

De Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' was een brigade die voortkwam uit Nederlandse troepen die in mei 1940 konden ontkomen en bestond verder nog uit Engelandvaarders en Nederlanders in het buitenland die bij de brigade hun dienstplicht vervulden of zich vrijwillig bij de brigade meldden.

Met de Hongerwinter wordt de winter van 1944 tot 1945 bedoeld. Dit was een strenge winter met een grote schaarste aan voedsel en brandstof aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waarin twintigduizend Nederlanders omkwamen door de honger en de kou.

De oorzaak van de schaarste moet worden gezocht in een represaille door de Duitse bezetter, n.a.v. de Algemene Spoorwegstaking die na 17 september 1944 door de Nederlandse regering in Londen was afgekondigd. De staking viel samen met de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis nabij Arnhem: Operatie Market Garden. De Duitse bezettingsmacht blokkeerde als represaille alle voedseltransporten naar het westen van Nederland. De blokkade duurde zes weken en veroorzaakte in West-Nederland een hongerramp van catastrofale omvang. Maar in zijn boek "De Hunnen" levert Jan Cremer felle kritiek op de regering in Londen, die in 1944 opriep tot de Spoorwegstaking. Deze staking heeft volgens Cremer in feite de Hongerwinter veroorzaakt, doordat door die staking voedsel vanuit de noordelijke delen van het land (o.a. aardappelen uit Groningen) niet naar de grote steden in het hongerende westen van het land vervoerd kón worden. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden.

Mof is het scheldwoord voor een Duitser, dat vooral in he
Trefwoord:Oorlogspropaganda, Algemeen bestuur en politiek;, Maatschappelijk leven;
Datum:1945
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:1672-1255 AF002291
Bestandstype:Affiche
Auteur:[Jan Lavies]
Identifier:{879FD3A7-2844-44C0-8DEF-F42185923B0D}
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel