image/svg+xml

L.S., De Leidsche Studenten ;

L.S., De Leidsche Studenten ;

Omschrijving:Illegaal aanplakbiljet van ''L.S.", De Leidsche Studenten die hiermee demonstreerden tegen o.a. de uitsluiting van Joodse studenten en docenten op de Leidsche Universiteit door de nazi-bezetter.

Het bekendste voorbeeld van studentenverzet is het aanplakken van een anti-Duitse proclamatie in Leiden, een initiatief van de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema (later Engelandvaarder en Ridder in de Militaire Willems-Orde), door hem beschreven in zijn autobiografische boek "Soldaat van Oranje".

Eind november 1940 gingen de Leidse studenten massaal in staking naar aanleiding van de landelijke maatregel alle Joodse hoogleraren en docenten te ontslaan. Met de staking gaven zij steun aan de protestrede van de decaan van de rechtenfaculteit prof. mr. R. Cleveringa. De universiteit werd hierop gesloten.

In april 1941 werden examens en tentamens tijdelijk weer toegestaan, maar de meeste studenten vertrokken òf naar andere universiteiten òf (soms) naar de illegaliteit. Hierna bleef de Leidse universiteit gesloten tot het eind van de oorlog. Om die reden ging er in het latere studentenverzet van de Leidse universiteit weinig of niets uit, wel was zij vertegenwoordigd in de, mede op initiatief van een Leidse student opgerichte, Raad van Negen die het verzet tegen Duitse maatregelen coördineerde.
Trefwoord:Oorlogspropaganda, Algemeen bestuur en politiek;, Maatschappelijk leven;
Datum:1943
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:1672-1245 AF002281
Bestandstype:Affiche
Identifier:{4AE05DDA-460D-4290-9319-E32BB0B83901}
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel