image/svg+xml

Panorama Grote Kerk

Panorama Grote Kerk

Omschrijving:Winkeliers Grotestraat Noord
Kerkplein. Panorama. Het zicht is vanaf de Grote Kerk op de voorgrond op de Grotestraat Noord ter hoogte van de afslag onderaan in het midden naar de Hagengracht, die naar boven, in een bocht naar links, wegloopt. Net achter de bocht in de Hagengracht loopt het Schalderoi in een gelijksoortige bocht ook naar links, ongeveer parallel aan de Hagengracht. In die bocht van het Schalderoi is op de hoek van de Willemsgang bij de lantaarnpaal het winkeltje van Borrink aan het Schalderoi nog te zien. De Willemsgang ging rechtsaf richting de Boddenstraat.

Palthe
Afbraak
Alles ten westen van de Hagengracht, rechts van de Bakenstraat tot aan de Brugstraat en alles ten zuiden van de Boddenstraat zou worden afgebroken, met als centraal saneringsgebied het Schalderoi en het Palthe-terrein. De open plek ongeveer in het midden is het begin ervan, via de afbraak van het volledige fabriekscomplex van Palthe's Textielveredelings Bedrijven N.V. aan de Boddenstraat en Bakenstraat, met de inmiddels neergehaalde schoorsteenpijp, halverwege 1969. Eerder was hier al in de eerste helft van 1968 een hele grote brand, die de sloopplannen versnelde en de gemeente deed besluiten tot de koop van de verouderde fabriek, waarmee de binnenstadsaneringsplannen van de gemeente uiteindelijk konden worden gerealiseerd. Palthe zou gaan bouwen aan de Plesmanweg 11. Op deze plek zou o.a. het nieuwe stadhuis worden gebouwd.

Bar-discotheek 't Stuupke
Grotestraat. Links, in het hoge pand met de witte luiken bovenin en het lichtgrijze platte dak, staat het voormalige pand van “Bendien met de hoge stoep” zoals het pand toen werd genoemd, toen de naaierij van S. Bendien en Zonen er in het verre verleden nog in zat. Vanaf de jaren vijftig vestigde zich hier Willemsen IJzerhandel. In de loop van 1969 heeft bar-discotheek 't Stuupke aan de Grotestraat 29 zich hier gevestigd. De naam van de discotheek is toen vernoemd naar de voormalige stoep van Bendien's naaierij, t.w. 't Stuupke.

Bioscoop Varossieau
Grotestraat. Rechts ernaast staat bioscoop Varossieau aan de Grotestraat 25, dat geheel doorloopt tot aan de Hagengracht, waar tevens een achter-nooduitgang was.

Juwelier Bruggeman
Grotestraat. Naast de bioscoop staat het pand van juwelier Bruggeman aan de Grotestraat 23, op de hoek van de Hagengracht. Vanaf 2013 werd dit Juwelier Berendsen.

Boekhandel Lohuis
Grotestraat. Rechts van de juwelier, aan de Grotestraat 21, op de andere hoek van de Hagengracht zit Boekhandel Lohuis.

Chinees-Indisch restaurant Chekiang
Grotestraat. Vervolgens is rechts van de boekhandel Chinees-Indisch restaurant Chekiang aan de Grotestraat 19 gevestigd.

Hotel Lido
Grotestraat. Hotel-restaurant Lido is gevestigd aan de Grotestraat 17, geopend op 18-07-1963. De eigenaar was de heer G. Löhr. Het hotel telde drie tweepersoons- en acht eenpersoonskamers. Ze hadden 40 bedden en 100 zitplaatsen. In het hotel vestigde zich na de sluiting eind oktober 1969 het Chinees Indisch restaurant De Mandarijn.

Bar-dancing Moulin Rouge
Grotestraat. Omstreeks 1968 opende de eigenaar van hotel Lido rechts ernaast bar-dancing Moulin Rouge aan de Grotestraat15. Nog geen jaar later, eind oktober 1969 kondigde de heer G. Lóhr in de krant aan, dat zowel het hotel, als de bar-dancing definitief gesloten zouden worden, omdat beide niet rendabel bleken te zijn. Op de locatie aan de Grotestraat 15 vestigde zich na de sluiting begin jaren zeventig Lotus, bar-dancing.

Casper Molmans
Grotestraat. Het pand rechts onderin en schuin tegenover boekhandel Lohuis, in het verlengde van de Hagengracht, is de winkel van Casper Molmans aan de Grotestraat 14-16, op de hoek van de Götte. Later werd dit Twente Sport en daarna Sporthuis Twente. Links van het naastgelegen pand, schuin tegenover bioscoop Varossieau, loopt parallel aan de Götte nog een steeg naar beneden, t.w. de Kerkengang.

Hotel De Leeuw
Grotestraat. Geheel rechts onderin met de wit gekleurde zijmuur en het platte dak , staat de zijkant van het twee etages tellende hotel De Gouden Leeuw aan de Grotestraat 8, op de hoek van de Doelenstraat. Het hotel werd eind jaren zestig definitief gesloten.

Sint Catharinaklooster en Catharinaschool
Boddenstraat. Rechts in het midden nog net in beeld, in een gedeelte nog te zien van een langgerekte gebouw, t.w. het Sint Catharinaklooster en Catharinaschool aan de Boddenstraat 51, dat afgebroken zou worden. Het stond schuin tegenover de Sint Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78.

Coöperatieve Vereniging Amsterdamse Huidenclub
Sumatrastraat. De langwerpige loods erboven, rechts op de foto, met de twintig ramen, was het huidenpakhuis aan de Sumatrastraat tegenover de Prins Bernhardstraat. Het was een huidenzouterij, die dateerde van omstreeks 1860 tot aan de jaren zeventig. Het pakhuis en de daarbij geparkeerde krengenwagens leidden dikwijls tot stankklachten van de omwoners.

Joods begraafplaats Beth Chaim
Boddenstraat. Links ervan is het zicht op de Joodse begraafplaats aan de Boddenstraat 22.

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Haven Noordzijde. Indië. Verderop, achter dit fabriekscomplex, staat op de achtergrond het fabriekscomplex Indië van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv aan de Haven Noordzijde, met uitstekende fabriekspijp.
Periode:1/1/1969-1/7/1969
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boddenstraat 22
Almelo, Boddenstraat 51
Almelo, Doelenstraat
Almelo, Grotestraat 15-17
Almelo, Grotestraat 8
Almelo, Grotestraat 13
Almelo, Grotestraat 17
Almelo, Grotestraat 19
Almelo, Grotestraat 21
Almelo, Grotestraat 23
Almelo, Grotestraat 25
Almelo, Grotestraat 29
Almelo, Hagengracht
Almelo, Kerkplein 15
Almelo, Prins Bernhardstraat
Almelo, Sumatrastraat
Identifier:NL-AmlHA_289_02_064
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.