image/svg+xml

Panorama Grote Kerk

Panorama Grote Kerk

Omschrijving:Winkeliers Grotestraat Noord
Kerkplein. Panorama. Sanering. Grotestraat Noord. Het zicht is vanaf de Grote Kerk aan het Kerkplein op de Grotestraat op de voorgrond. De open plek op de achtergrond behelst het saneringsgebied in de binnenstad tussen de zuidkant van de Boddenstraat, de westkant van de Hagengracht, de noordkant van de Bakenstraat en de oostkant van de Brugstraat.

Palthe
Afbraak
Boddenstraat. Sanering. Centraal staat hier het fabriekscomplex van Palthe dat op dat moment afgebroken werd, evenals panden er net voor in het gebied van het Schalderoi, met als grens de westkant van de Hagengracht. De schoorsteenpijp van het complex is al neergehaald. Op deze plaats zou o.a. het nieuwe stadhuis worden gebouwd.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Nagenoeg parallel aan de Grotestraat loopt erboven de Hagengracht. Links in die straat, met de kleine ruitjes en het puntdak, staat de Koningin Wilhelminaschool aan de Hagengracht, op de hoek van de Westerkerkengang. Links ervan is het gymnastieklokaal nog te zien, ook met een puntdak.

Joodse school, de Synagoge en café de Klok
Gasthuissteeg. Direct achter de school, van links naar rechts, staat de Joodse school en de Synagoge aan de Gasthuissteeg en rechts ervan, aan het driehoekige pleintje van de Gasthuissteeg, café de Klok.

Bioscoop Varossieau
Grotestraat. Geheel rechts op de voorgrond staat de voormalige bioscoop Varossieau aan de Grotestraat 25 en buiten beeld juwelier Bruggeman aan de Grotestraat 23, op de hoek van de Hagengracht.

Bar-discotheek 't Stuupke
Grotestraat. In het pand links van de bioscoop, op de begane grond aan de Grotestraat 29, zit bar-discotheek ’t Stuupke, een pand dat op 13 januari 1982 volledig door brand werd verwoest. De eerste commerciële discotheek in Almelo vanaf 1969, zat in dit historische gebouw, dat in de tijd van de Twentsche Damast, de bijnaam “Bendien met de hoge stoep” had. Vanaf begin jaren ’60 was op de 1e etage tevens de judo Sportacademie Almelo van K. Bouter gevestigd. Het japonnen en rokkenatelier Polco van G.J.M. Ebbers zat op de 2e etage.

Piet Klerkx
Grotestraat. Daar weer links naast was Piet Klerkx gevestigd aan de Grotestraat 33

Talamini IJs
Grotestraat. Naat Piet Klerkx zit de ijssalon van Talamini aan de Grotestraat 35.

Stoffenhuis ten Seldam
Grotestraat. Bruidshuis. Ernaast zit Stoffenhuis ten Seldam, gespecialiseerd in bruidsjurken aan de Grotestraat 37.

Modehuis Hendriks
Grotestraat. Links naast Stoffenhuis ten Seldam is Modehuis Hendriks gevestigd aan de Grotestraat 41, in het pand dat gekenmerkt wordt door de drie ronde raampjes op de eerste etage en een plat dak. Later werd het Grotestraat 39-41.

Fa. F. Stellema
Grotestraat. In het rechthoekige hoge pand links, met veel beglazing is de Fa. F. Stellema, gebreide goederen, tricotages en gros aan de Grotestraat 43 gevestigd. Het pand loopt helemaal door tot aan de Hagengracht ter hoogte van de Koningin Wilhelminaschool.

Albert Heijn
Grotestraat. Uiterst links is Albert Heijn gevestigd aan de Grotestraat 45, links naast Stellema en rechts van de Gruyter aan de Grotestraat 47, echter buiten beeld. Later zou hier Duthler mode in komen.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Grotestraat 39-41
Almelo, Grotestraat 23
Almelo, Grotestraat 25
Almelo, Grotestraat 29
Almelo, Grotestraat 33
Almelo, Grotestraat 35
Almelo, Grotestraat 37
Almelo, Grotestraat 39
Almelo, Grotestraat 41
Almelo, Grotestraat 43
Almelo, Grotestraat 45
Almelo, Grotestraat 47
Almelo, Hagengracht
Almelo, Kerkplein 15
Almelo, Kerkstraat
Almelo, Schalderoi
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_289_02_061
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.