image/svg+xml

KERKEN IN HET MIDDELPUNT deel 2.

Verhaal

KERKEN IN HET MIDDELPUNT deel 2.

Plaatje bij verhaal: Wk 23.21 foto 1. 1922-00-00 Bouw nieuwe R K kerk Stationsstraat fb 3986 Siemerink en Reehuis en pastoor Meijerink.jpg

KERKEN IN HET MIDDELPUNT.

Korte geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk van Wierden deel 2.

Bron: Johan Marsman

 

De artikelen in de serie “Kerken in het middelpunt zijn eerder gepubliceerd in Wederaardigheden het magazine van de Stichting Historische kring Wederden. Ze zijn destijds samengesteld door  Cees Hoogendijk.

 

Door de medewerking van het bisdom kon men op 7 november 1921 (feestdag van St. Willibrord) met de bouw van kerk en pastorie beginnen.

De bouw werd uitgevoerd door de Wierdense aannemers Siemerink en Reehuis en stond onder toezicht van de Haagse architect Jan Stuyt.

Deken H. van der Waarden uit Almelo legde op 19 april 1922 de eerste steen. Op 29 oktober 1922 was de plechtige inzegening van de nieuwe kerk, verricht door de oud-pastoor van Wierden, Deken Eekwielens uit Zwolle. De feestpredikatie werd gehouden door kapelaan Pelgröm uit Rijssen.

 

Op dinsdag 27 mei 1924 werd de nieuwe kerk geconsecreerd door de toenmalige Aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Henricus van de Wetering. Hij werd een dag van tevoren aan de grens van de parochie, bij Tijman en Nijstad aan de Rijssensestraat, ( huidige rotonde Burgemeestersdijk) verwelkomd door het kerkbestuur. De buurt had een grote ereboog gemaakt. Herman Lammertink en Piet van Vliet  stonden bij de grens opgesteld, beiden in militaire dienst in Deventer, bij de  Cavalerie.

Zij gingen met hun paarden in volle draf naar de kerk om mede te delen dat de Aartsbisschop in aantocht was. Deze werd door een stoet van ruiters en erewachters met muziekgeschal ingehaald. In de tuin werd hij verwelkomd met een vierstemmig lied, gezongen door de heren koorzangers onder leiding van meester Hüsken. De heer H. Siemerink, oud-pauselijk zouaaf en de vader van de aannemer, hield een kort welkomstwoord. Daarna volgde een korte toespraak door Mgr. Van de Wetering. Hierna zongen het kinderkoor en de gemengde zangvereniging St. Cecilia het lied: “Aan U, o Koning der Eeuwen”.

 

In die zelfde week, op 29 mei met Hemelvaart, werd ook het 100-jarig bestaan van de parochie gevierd. De hele week was er feest ter gelegenheid van beide gebeurtenissen. Zo waren er verscheidene vermakelijkheden, zoals ringsteken, de stoomcarrousel, luchtschommels, een zweefmolen en er was een danstent. Dinsdag en woensdag traden twee illusionisten in het St. Jansgebouw op. Deze artiesten hadden alleen al in de schouwburgzaal in Den Haag 78 voorstellingen gegeven voor volle zalen. Ook de feesten op vrijdag en zaterdag op het feestterrein werden goed bezocht.

De nieuwe kerk is in Romaanse stijl gebouwd met vier rondbogen langs het schip. Het gewelf is spits en van teakhout vervaardigd. De muurschilderingen - o.a. kruiswegstaties, apostelen, engelen en boven het priesterkoor de H. Drie-eenheid - zijn geschilderd door de bekende kerkschilder Jos ten Horn. Na de oorlog heeft hij ook de kruiswegstaties geschilderd op linnen, die in 1953 zijn opgehangen in de kerk.

 

De gebrandschilderde ramen zijn geplaatst naar het ontwerp van Joseph ten Horne uit Oosterbeek. In het priesterkoor bevinden zich bovendien vijf kleine gebrandschilderde ramen met in het midden Johannes de Doper, patroon van onze parochiekerk en de vier evangelisten. Bij het St. Jozef-altaar – waar nu het tabernakel staat – bevindt zich een klein raam met St. Jozef, Maria en Jezus op de vlucht naar Egypte. Bij het Maria-altaar een klein raam met links de engel Gabriel, die de blijde boodschap brengt en rechts St. Jozef, Maria en het Kind Jezus met een schaap. In de zijmuren van de kerk zijn zes ronde gebrandschilderde ramen. Deze stellen voor de Herder bij de waterbron, de vogels bij de bron, kruis met anker, pelikaan, vis met het korfje brood en het Lam Gods. Deze voorstellingen hebben betrekking op het Heilig Sacrament des Altaars.

 

 

Wordt vervolgt.

Bron:  Johan Marsman.

 

Foto-onderschrift. Foto boven. De bouw van de kerk in volle gang. Het jaar 1922. Voor het kruis Pastoor Meijerink. Ongetwijfeld staan de heren Reehuis en Siemerink ook op de foto. Verder natuurlijk een aantal bouwvakkers op de kerkvloer en bovenop de steiger.

Foto-onderschrift. Foto 2. Zicht op het priesterkoor in de oude situatie van voor 1960. Je ziet dat de priester nog met de rug naar het volk staat. Ook de achterwand is in de jaren zestig wit overgeschilderd.

Foto-onderschrift foto 3. Zicht op de bouw van de kerk vanaf het kerkhof aan de noordkant .

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.