image/svg+xml

Kalkovens te Daarlerveen

Kalkovens te Daarlerveen

Omschrijving:Kalkovens te Daarlerveen.
Iets uit de geschiedenis van Daarlerveen,
Niet alleen aan de Nonkeswijk kwamen kalkovens, maar ook aan de Kalkwijk, net op de grens van de gemeenten Den Ham en Hellendoorn.
Sinds 1865 lag daar de grens vast.De Kalkwijk lag in Den Ham, de weg aan de zuidkant van de Kalkwijk ook.Dan begon de gemeenmte Hellendoorn.
De kalkovens stonden dus in Hellendoorn, maar de brug over de Kalkwijk in Den Ham.Met de Kalkwijk en de kalkovens had de veenderij Berends en Co. te maken.Bonne Berends, vervener te Dedemsvaart had 3 zonen, Arend ,Berend en Hendrik. Elk van deze zoons had kinderen, waaronder elk een Bonne.
Arend Berends met Egberts Zwiers, Wilhelmus Brink uit Dedemsvaart en met de landbouwer Marten Ningbers uit Daarle legden tussen augustus 1856 en 1862 de Noordelijke Hammerwijk ( later Fortwijk genoemd ) en de Zuidelijke Hammerwijk ( later Kalkwijk genoemd ) aan. Bijna gelijktijdig, op 4 september 1856 kreeg Arend Berends en Co. vergunning voor de bouw van 2 kalkovens met een leschhuis op de zuidkant van de te graven Zuidelijke Hammerwijk ( later Kalkwijk ).
Trefwoord:Kalkwijk te Daarlerveen.
Identifier:NL-NvGHEL_DVEEN000004
Collectie:Beeldbank Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.