image/svg+xml

Nieuwsbrief juni 2020

Nieuwsbericht

Nieuwsbrief juni 2020

  • Geplaatst door
Plaatje bij nieuwsbericht: nieuwsbrief SMV juni 2019-2.png

Aan iedereen die betrokken is bij het Monument Vossenbosch

 

Beste sponsors en belangstellenden,

 

Het is intussen alweer een poosje geleden sinds wij contact hadden over het streven om een herinneringsmonument op te richten, een monument dat herinnert aan het woonoord Vossenbosch.

Hoog tijd om u te informeren over de voortgang van ons project.

 

De keuze voor een monument/kunstwerk

Na het overleg met de Molukse gemeenschap vorig najaar, is de uitvraag met voorwaarden waaraan een kunstwerk moet voldoen, de wereld ingegaan. Zo'n veertig kunstenaars en enkele academies kregen de uitnodiging om een ontwerp in te leveren voor een monument dat de herinnering aan het woonoord Vossenbosch kan verbeelden.

Natuurlijk reageren ze niet allemaal, maar uiteindelijk kon de Stichting zich buigen over het werk van vijf kanshebbers. We waren onder de indruk van de ontwerpen die zijn ingediend. Na een eerste schifting is een shortlist van drie werken opgesteld. Deze drie ontwerpen konden worden voorgelegd aan de Molukse gemeenschap, omdat deze voldeden aan de criteria. De leden van de werkgroep hadden wel een nummer 1 in gedachten, maar dat werd niet van tevoren verteld.

 

Een unanieme keuze!

De avond van December 2018. Na een lange, zorgvuldige, aanloop was het dan eindelijk zover. De Molukse gemeenschap kon een zwaarwegende keuze maken.

Het keuzemoment. Aandachtig worden de ontwerpen bestudeerd, bekeken, gewikt en gewogen.

Er wordt gestemd... en wat blijkt: de uitslag is heel duidelijk. Unaniem voor het ontwerp van kunstenaar Okke Weerstand!

Geen spoortje twijfel bij alle aanwezigen; dit is het, dit moet het zijn, dit weerspiegelt kamp Vossenbosch en de gevoelens daarbij.

Een verrassing volgt. 's Morgens zijn ook de Molukkers van de 1e generatie geraadpleegd, ook zij waren unaniem in hun mening: het ontwerp van Okke Weerstand moet het nieuwe monument worden.

En wat vond de Stichting eigenlijk zelf? Ook de leden van die werkgroep hadden hetzelfde ontwerp bovenaan hun lijstje staan!

En het ontwerp zelf, hoe ziet het eruit? Dat mogen we nog niet laten zien, want het is nog niet ons eigendom. En we houden het nog graag even geheim.

Maar één ding kunnen we u verzekeren...het wordt mooi!

Des te groter wordt de verrassing bij de onthulling.

 

De tweede lijn, een levende geschiedenis

Ons doel reikt verder dan een fraai herinneringsmonument. Het doel is ook de geschiedenis, die verbonden is aan deze historische plek (grafheuvels, werkkamp, woonoord) levend houden.

Levend en levendig, door middel van informatiepanelen, uitleg via QR-codes en – heel bijzonder – een verhalenboek. De verhalen zijn inmiddels in de maak. Ze worden geschreven door een zeer enthousiast schrijverscollectief. En last but not least, het is de bedoeling dat deze geschiedenis met behulp van het verhalenboek een vaste plaats gaat krijgen in het onderwijs.

 

De financiën

De totale begroting, ruim €26.500,=, moet gedekt worden door sponsorbijdragen, donaties en subsidies. Daarmee zijn we een eind op weg, we zitten nu op een totaalbedrag van ruim €14.000,= aan toezegging, daarvan is €9.100, = inmiddels ontvangen aan donaties en subsidiebeschikkingen. Van enkele sponsoren verwachten we binnenkort hun toegezegde bijdrage te ontvangen. 

Verder verwachten we binnenkort een positieve beschikking van de gemeente Wierden te ontvangen voor een bijdrage aan ons  project. De berichten stemmen ons positief. We zijn sowieso erg blij met de steun die we ervaren van onze donateurs, sponsoren en de vele belangstellenden.

Het is ook absoluut nodig om de bijdragen binnen te hebben om een belangrijke subsidie van de provincie in het kader van 'Het verhaal van Overijssel' te kunnen aanvragen. Bij alle subsidiegevers geldt namelijk dat je als stichting moet kunnen laten wat andere partijen bijdragen. Bij de provinciale subsidie dient het geld ook echt binnen te zijn.

En hier speelt de tijd ons helaas parten. Want voordat we konden aanvragen was de subsidieregeling van de provincie al zwaar overvraagd. Om bovenop de stapel aanvragen te komen, betekent het concreet dat we op zijn vroegst begin volgende jaar subsidie bij de provincie kunnen aanvragen.

 

Realisatie

Voor het oprichten en de onthulling van het monument/kunstwerk en alles wat daarbij hoort, betekent het dat we niet langer uitgaan van het najaar van 2019, maar van het voorjaar van 2020.

En nee...van uitstel komt zeker geen afstel, want het enthousiasme en de gedrevenheid zijn onverminderd.

Tenslotte kunnen we u melden dat we afgelopen week de omgevingsvergunning hebben ontvangen om ons monument te mogen bouwen op de gewenste locatie, op het terrein waar het werkkamp en woonoord Vossenbosch is geweest. Op een plek langs de Oude Zwolseweg, nabij de kruising met de Bruine Hoopsweg, zodat deze goed zichtbaar is voor passanten. 

 

Een hartelijke groet van de hele werkgroep,

 

Theo de Putter

Voorzitter Stichting Monument Vossenbosch

DSCF9832b.jpg  DSCF9781b.jpg  DSCF9837b.jpg  locatie herinneringsmonument Vossenbosch.jpg

Periode:20/6/2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.