image/svg+xml

Gemeentewapen van Wierden was verdwenen.

Verhaal

Gemeentewapen van Wierden was verdwenen.

Plaatje bij verhaal: Wk 39.20 foto 1. Het gemeentewapen in de tuin van Teunis. foto Jan van der Kolk..jpg

Gemeentewapen van Wierden was verdwenen.

Vele Wierdenaren hebben zich de laatste weken afgevraagd waar hun historische gemeentewapen, dat voorin de pui van het oude gemeentehuis heeft gezeten, toch zou zijn gebleven. Men veronderstelde dat het te zijner tijd wel weer ergens in het nieuwe raadhuis zou worden bevestigd.

Allerlei wilde geruchten deden over dit gemeentewapen de ronde, maar de waarheid blijkt eenvoudiger dan men dacht. In tegenstelling tot de glas in lood ramen hechtte de gemeente namelijk geen waarde aan het zandstenen gemeentewapen. Bij de sloop van het oude gemeentehuis werd het eigendom van de sloper, de firma B.J. Poel uit Vriezenveen. Deze verkocht het op zijn beurt weer aan de heer G. Teunis die het bij wijze van curiositeit graag wilde hebben.

Hij zette het wapen in zijn tuintje aan de Appelhofdwarsstraat, waar het nu al enige tijd de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers heeft opgewekt. De heer Teunis vertelde ons, dat hij al meerdere gegadigden heeft gehad op het wapen. Maar ik verkoop het niet ik vind het veel te leuk, vertelde hij.

Anno 2020 weten we dat het gemeentewapen zich al vele jaren in de expositieruimte van de Historische Kring bevindt. Ook het glas in lood raam werd geschonken aan de Historische kring. Gerrit en Oekie Muller ontvingen het bij hun huwelijk, zij waren het laatste echtpaar dat werd getrouwd in het oude gemeentehuis. Ze hangen nu allebei te schitteren en de Historische kring is blij met deze oude herinneringen aan het mooie oude gemeentehuis dat werd gesloopt voor uitbreiding van de winkel van de firma van Buuren die thans haar zetel heeft in Rijssen.

Bron: Uit het krantenarchief van de Historische Kring d.d. 26 april 1966.

 

Foto-onderschrift foto boven. Het oude gemeentewapen in de tuin van de familie Teunis aan de Appelhofdwarsstraat. ( foto Jan van der Kolk)

Foto-onderschrift foto 2. Links en rechtsboven de glas in lood ramen waarvan er eentje werd  geschonken aan HKW door de familie Gerrit en Oekie Muller, zij waren het laatste echtpaar dat in het oude gemeentehuis in de echt waren verbonden.

Foto-onderschrift foto 3. Een uitvergroting van het glas in loodraam. Het heeft een prominente plek gekregen in de expositieruimte van HKW.

Foto-onderschrift foto 4. Het oude gemeentehuis aan het Burgemeester van den Bergplein in 1966 afgebroken. In het midden boven de hoofdingang het bewuste gemeentewapen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.