image/svg+xml

Café De Klomp

Café De Klomp

Omschrijving:Schalderoi. Het begin van het Schalderoi, gezien vanaf de Bakenstraat richting de Westerkerkengang. Links op de foto, echter buiten beeld, loopt de Bakenstraat vanaf het marktplein achter ons, in een bocht naar links, richting de Brugstraat. De Westerkerkengang begint ter hoogte van het pand van F. Drenth Expeditie op de achtergrond met het bovenraam, aan het Schalderoi, op de hoek van de Westerkerkengang. Links op de voorgrond staat café De Klomp, dat voorheen in de jaren dertig J. Hammink als eigenaar had. Later stond de naam 'Centrum Bar Rudie' op de gevel van de latere uitbater R.E.J. Rudie Quentemeijer, een oud bokser.

Kapper Mans Gorel
Schalderoi. Rechts naast het café zit kapper Mans Gorel aan het Schalderoi, in het pand met de lichte gevel.

Joodse school
Schalderoi. Vanaf de kapper, nog na de twee lage pandjes, ter hoogte van de lantaarnpaal, staat een hoog pand met plat dak en een lichtgrijze zijkant. Dit was de Joodse school (anno 1926), met badhuis. De ingang was aan de andere kant, aan de Gasthuissteeg.

Synagoge
Gasthuissteeg. Rechts van de Joodse school staat de Synagoge (anno 1846) aan de Gasthuissteeg. Het zicht hier is op de achterkant van het gebouw aan het Schalderoi op de hoek van het begin van de Gasthuissteeg. Er was tevens een zijuitgang aan het Schalderoi.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Tegenover de Joodse school en de Synagoge, aan de overkant van de straat, is aan de rechterzijde nog de muur van de achterzijde van het schoolplein van de Koningin Wilhelminaschool (anno 1927) aan de Hagengracht te zien.

Reclamebureau Labor et Vincit
Bakenstraat. Direct rechts op de voorgrond was het voormalige pand van het voormalige Reclamebureau ,, Labor et Vincit”, op de hoek van de Bakenstraat en Hagenstraat, dat ook nog als woonhuis heeft gediend, maar later onbewoonbaar werd verklaard.

School voor christelijk lager onderwijs
Schalderoi. Op de andere hoek van de Hagenstraat en het Schalderoi, t.w. het zandkleurige pand met het verkeersbord aan de muur, staat de verlaten school voor christelijk lager onderwijs (anno 1867) en voorloper van de Wilhelminaschool, die er links naast staat, met de voornoemde muur van het schoolplein.

F. Drenth Expeditie
Schalderoi. Helemaal aan het eind rechts, op de hoek van de Westerkerkengang stond het pand van F. Drenth Expeditie, met het voornoemde zichtbare bovenraam.
Periode:1/1/1975-1/1/1976
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Schalderoi
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_600_39_103
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.