image/svg+xml

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Verhaal

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Plaatje bij verhaal: Wk 43.19 Irene gebouw.jpg

De komende weken zullen we aandacht schenken aan historische Wierdense onderwerpen met het thema: Gemeente Wierden 200 jaar samen.

 

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Bron Gerrit Kraa.

De school in Notter.

In Zuna stond geen school. Daar liepen de kinderen elke dag naar Notter. Ze liepen tot aan de Regge en Japink voer hen met een schuit naar de overkant. Dan was het nog een klein eindje naar het huis van Schuitemaker met een dwarshuis ervoor ( zie de foto). In middels jammer genoeg afgebroken het stond naast het voormalige schoolgebouw dat later werd omgebouwd tot “Verenigingsgebouw Irene”.

In Notter was altijd al onderwijs geweest, heel simpel in een boerenkamer, net als in Ypelo bij de Mekenkamps en in Enterbroek bij Bokdam het geval was geweest. In Notter was dat bij de van de Riets. In de Volkstellingsregister van 1748 staat de familie beschreven als Caterstede de Rijt met schoolmeester Rijt-Garrit en zijn vrouw Hendrine Harbers en de kinderen Harmen, Jan, Diene,  Jenneken, Hendrikus en Marten. Hendrikus van de Riet volgde zijn vader op  als schoolmeester en beheerder van het boerenbedoeninkje. Van deze familie trokken er verschillende naar Amerika ten tijde van de grote landverhuizingen. Gerrit Jan (21) Gerrit (18) Gerritdina (24) en Jan (28) vertrokken in 1867 richting Michigan, in 1869 gevolgd door Gradus (31).

In 1832 werd Schuitemaker de schoolmeester van Notter. Hij zou er in 1882 het 50 jarig jubileum vieren, en pas in 1884 met pensioen gaan, 70 jaar oud. Alle Schuitemakers kwamen uit Enter. De in 1808 geboren Hendrikus trouwde met Hendrika Wessels van het Wessels-spil in Zuna. Een van de zonen van Hendrikus Schuitemaker keerde terug naar Enter, terwijl een andere zoon, Willem, schoolmeester werd en was enige tijd kwekeling bij zijn vader. Een kwekeling vormde uitbreiding van het karige tractement(salaris). Het hoofd kreeg er ƒ 150,00 voor. Het hoofd bepaalde zelf hoeveel hij van dat bedrag “afschoof”naar de kwekeling. Vermeldenswaard is ook dat een andere zoon in het ouderlijk huis in1912 kassier was van de “Boerenleenbank Notter” en later de bank verplaatst nar de Huttenwal in Rijssen. Weer een andere nazaat begon bij “het Veer met de Machinfabriek die heden ten dage op een andere plek nog steeds bestaat.

De school in Notter bezorgde ook de burgemeester hartzeer, wegens gebrek aan geld in de gemeentekas diende men ernstig spaarzaam om te gaan met de middelen. Bij een telling in 1861 telde men 61 jongens en 57 meisjes. Ze gingen niet allemaal gelijk naar school maar de ruimte was vaak veel te krap. De burgemeester lag regelmatig met de inspecteur Kreenen overhoop. Het geharrewar eindigde in sluiting van de school op 1 april 1876. Ook was er jarenlang gesteggel over de bouw van een nieuwe school. Uiteindelijk werd er haast gezet achter de nieuwbouwplannen. Architect Moll uit Hengelo maakte de tekening en aannemer Gierveld uit Wierden bouwde de school voor het bedrag van ƒ 5963,00. Eind 1878 was er feest, bij de opening werden krentenbroodjes geserveerd en kregen de kinderen een prentenboek.

In 1910 was de vader van schilder Fedor van Kregten onderwijzer aan deze Openbare School. Hij wilde echter met pensioen. In 1911 werd er een vereniging opgericht die wilde komen tot een Christelijk onderwijs. Er werd besloten een nieuwe school te bouwen. Het eerste hoofd van de School met de Bijbel werd de heer K. Klijnsma.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.