image/svg+xml

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Verhaal

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Plaatje bij verhaal: wk 44.19 Schottenhuis.jpg

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

De komende weken schenken we aandacht aan historische Wierdense onderwerpen deze week:

De tol in Wierden.

Voordat men de tolboompalen mocht passeren, moest men eerst het nodige tolgeld betalen. (In 1749 was dat "van een beslagen wagen" twee stuyvers, twee doyten, van een yder persoon, die daar in sit één stuyver enz.) Het vroegere tolbordje hangt nu in Huize Almelo. Zie de foto

De aanleg van de verbindingsweg was een eerste poging om orde te scheppen in de waterige toestanden rond Wierden. Maar de nieuwe weg en de houten bruggen bleken al gauw niet meer dan een provisorische oplossing te zijn. Daarom werd in 1456, op initiatief van de heer van Almelo, begonnen met het verleggen van de bedding van de Almelose Aa. Voorheen liep deze met een bevallige boog vanuit het centrum van Almelo, via de huidige Bellinkhof (waar nog een restant te zien is) door de Aalderinkshoek en verloor zich in westelijke richting in het moerassige meer, waar in ieder geval tot 1405 het veer doorvoer. Bij Wierden kwam dan het riviertje als (Wierdense) Aa weer tevoorschijn en sloot verderop in zuidelijke richting bij het Exo aan op de Regge.

De bedding werd nu, na 1456, vanaf de tegenwoordige Willem de Clercqstraat in Almelo rechtdoor gegraven, om ten zuiden van Wierden op de Exose Aa aan te sluiten. Deze “Nieuwe Graven” was voor de scheepvaart en dus de handel een verbetering, maar ook voor de hele waterhuishouding ten noorden en westen van Wierden; een laat-middeleeuwse “Doorbraak” dus.

Met de aanleg van de dijk was niet ineens het veer verdwenen. Tot 1561 vinden we het Wierdense Veer nog terug in verscheidene regesten. Het is waarschijnlijk dat het op een klein gedeelte van de route nog lange tijd de verbinding vormde tussen de vaste oever en het begin van de dijk. Ongeveer op de plek waar nu nog een boerderijtje van Koers stond aan de Almelosestraat tussen de Eikenlaan en de rotonde stond namelijk het “Veerkate”. En op de topografische kaart van 1850 staat op de plek van de huidige rotonde een brug van 200 meter lang (“Groote Brug”) ingetekend.

Bron Wederaardigheden nr. 30 tekst Gerard Vloedbeld (Wierden)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.