image/svg+xml

“Onweer in mei maakt de boeren blij.” Landbewerking in Overijssel

“Onweer in mei maakt de boeren blij.” Landbewerking in Overijssel

De maand mei staat in 2016 bij MijnStadMijnDorp in het teken van landbewerking.

Mei is de laatste lentemaand, de bloeimaand bij uitstek. De maand dat alles groeit en bloeit en in de landbouw een periode van betrekkelijke rust aanbreekt. Er is gezaaid en de natuur doet verder haar werk.

De Romeinen vierden in mei al hun voorjaarsfeesten (Floralia), maar ook diverse Overijsselse plaatsen kennen soortgelijke feesten, al dan niet met vreugdevuren en het plaatsen van meibomen. Vruchtbaarheidsrites om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen.

Vele kunstenaars zijn door de meimaand geïnspireerd, denk aan Gorter met zijn gedicht “Mei”, aan Heinrich Heine met zijn “Im Wunderschöne Monat Mai” en aan Pieter Bruegel de Oudere met zijn schilderij “Dansen rond de meiboom”.

Dat de natuur een grote rol speelt in de maand mei zie je ook terug in de verschillende spreekwoorden: “Een koude mei, een gouden mei”, “Onweer in mei maakt de boeren blij”, “Avonddauw en zon in mei: hooi met karren in de wei” en “De meimaand tot juichmaand uitverkoren, heeft nochtans rijm achter de oren”.

De meimaand, de maand bij uitstek om te genieten van foto’s van landbewerking uit Overijssel, allen te vinden op MijnStadMijnDorp.

 

Trefwoorden:Landbewerking, Mei, Meimaand, Meiboom, Oogsten, Oogst
Periode:1927-1970
Locatie:Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.