image/svg+xml

Haven Almelo

Haven Almelo

Omschrijving:Demping
Marktplein. Havenkom aan het Marktplein. Het zicht is in de jaren vijftig op het begin van de op dat moment al in verval geraakte havenkom, met slechte beschoeiingen aan het begin van het Overijssels kanaal Almelo-De Haandrik. Een demping van de haven zou volgen. Links van de kom bevindt zich de Haven Zuidzijde en rechts, net buiten beeld, de Haven Noordzijde. Uiterst links is de afslag naar de Oude Kloosterweg en rechts van de kom, in het verlengde van deze straat, begint de Bakenstraat. Het kanaal is destijds op 12 juni 1855 geopend.

Kermis
Markt
Op de voorgrond staan materiaal- en woonwagens geparkeerd van de jaarlijkse kermis op het marktplein.

Landbouwersbank
Haven Zuidzijde. links net buiten beeld, op de hoek van de Oude Kloosterweg staat de Landbouwersbank aan de Haven Zuidzijde. De schuiten, die links in de hoek aanmeerden, kwamen voor het laden en lossen van hun lading bij het pand van de Landbouwersbank.

Graanpakhuis gebroeders Themans
Haven Zuidzijde. Rechts op de hoek van de Oude Kloosterweg, het gebouw met de ronde kozijnen, staat het graanpakhuis van de gebroeders Themans.

Brandweerkazerne Haven Zuidzijde
Haven Zuidzijde. Het pand ernaast, met de twee deuren, heeft dienst gedaan als brandweerkazerne. Veel later ook het gebouw er rechts naast.

Kantoor Overijsselse Landbouwersbank
Haven Zuidzijde. Het hoge pand naast de kazerne, links in het midden, was het kantoor van de Overijsselse Landbouwersbank.

N.V. Van Heek-Scholco
Haven Zuidzijde. Daarnaast staat de fabriek van de N.V. Van Heek-Scholco, met fabriekspijp aan de Haven Zuidzijde, op de hoek van de Smitstraat. De naam staat boven op het dak vermeld.

Stoomspinnerij Twenthe
Het hoge pand daarachter, met de drie zijramen, is het terrein van de Stoomspinnerij Twenthe aan de Haven Zuidzijde, op de andere hoek van de Smitstraat, dat doorliep tot aan het Stationsplein.

Burger Logement en Kosthuis
Haven Zuidzijde. Direct achter dit gebouw bevond zich het Burger Logement en Kosthuis aan de Haven Zuidzijde 38. In het pand met drie puntdaken kwam in 1949 een volkslogement door particulier initiatief tot stand. Op 22 oktober 1949 tekende Piet Brummer daartoe een huurcontract met de N.V. Stoomspinnerij Twenthe voor de huur van dit pand aan de Haven Zuidzijde 38. In 1956 zegde de Stoomspinnerij de huur van het pand op, omdat zij in verband met uitbreidingsplannen de beschikking wilde hebben over het logement van Brummer. Deze verhuisde toen naar de Bakenstraat, op de hoek van de toenmalige Kanaalgang, onder de naam Pension / Logement Brummer.

ABTB
Rechts van de twee bomen aan het water is op de achtergrond nog het gebouw van de ABTB met graansilo's aan de Haven Zuidzijde te zien. Het kantoor was gevestigd aan de overkant van het water aan de Haven Noordzijde, op de hoek van de Grenzen.

Brug Egbert Gorterstraat
Egbert Gorterstraat. De brug in de verte is de verbinding tussen de Spoorstraat (later Egbert Gorterstraat) en de Brugstraat.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein
Almelo, Oude Kloosterweg
Identifier:NL-AmlHA_600_24_002
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.