image/svg+xml

Minister Calsschool

Minister Calsschool

Omschrijving:Opening
Jan Steenstraat. De officiële opening van de Minister Calsschool aan de Jan Steenstraat 35 werd op 14 maart 1966 verricht door minister-president J.M.L.Th. Cals, in het bijzijn van loco-burgemeester ir. B. ter Brugge. Het was de vijftigste na-oorlogse gebouwde school. Het hoofd van de school was de heer M. Alkema.

Kunstwerk
Drie mammoeten
Een door de Hengelose beeldhouwer Martin Stolk vervaardigd kunstwerk, t.w. een beeld van 1.80 m hoog, voorstellend drie mammoeten, zou later nog bij de school worden geplaatst. Een beeld met een dubbele symboliek. In de eerste plaats had het betrekking op de nog in te voeren Mammoetwet eind jaren zestig, terwijl in de drie haaks op elkaar geplaatste mammoetfiguren het lager-, middelbaar- en hoger onderwijs moest worden gezien.

OBS De Mammoet
Jan Steenstraat. Waarschijnlijk door een "Mammoet-misser" kwam de school sinds juli 1968 leeg te staan. De school verhuisde naar de Jan Tooropstraat en nam tevens de naam van de school mee naar de nieuwe locatie. Begin jaren zeventig, na de verhuizing van de Minister Calsschool, startte aan de Jan Steenstraat 35 de openbare basisschool De Mammoet.

Tweetalig onderwijs
Er werd vanaf dat moment aan de Jan Steenstraat tweetalig onderwijs gegeven, t.w. naast Nederlands ook Duits, voor met name 25 kinderen van Duits Uranit-personeel, dat een baan had bij de uranium verrijkingsfabriek in Almelo. Ook de Jan Ligthartschool had in die tijd een Turkse afdeling en de Willibrordschool een afdeling voor Spaanse kinderen.

Team Beast of the East
Jan Steenstraat. Thans 2017 zit op deze locatie Team Beast of the East aan de Jan Steenstraat 35a.
Periode:14/3/1966
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Jan Steenstraat 35
Almelo, Jan Tooropstraat
Identifier:NL-AmlHA_600_08_062
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.